Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Molecular Oncology μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση του αυξημένου κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη που παρατηρείται στους άνδρες αφροαμερικανικής σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς. Οι άνδρες αφροαμερικανικής καταγωγής μάλιστα έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τον εν λόγω καρκίνο.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα καρκίνου του προστάτη από ασθενείς εντόπισαν ότι ένα συγκεκριμένο μόριο, η ιντερλευκίνη 6 (IL6), υπερεκφραζόταν στους ιστούς των ανδρών αφροαμερικανικής καταγωγής σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπρόσθετα πειράματα έδειξαν ότι η IL6 αναστέλλει την έκφραση μιας πρωτεΐνης που καταστέλλει τους όγκους, της p53, προάγει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων σχετίζεται την εμφάνιση καρκινικών κυττάρων στο τοίχωμα του προστάτη που έχουν ιδιότητες βλαστοκυττάρων.

Οι ερευνητές λοιπόν, κατάφεραν να εντοπίσουν τον βιολογικό μηχανισμό που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνδρες αφροαμερικανικής καταγωγής είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη και να πεθάνουν από αυτόν. Πρόκειται για την υψηλή συγκέντρωση της IL6 στον ιστό των όγκων που αναπτύσσονται σε περιπτώσεις του καρκίνου υψηλού κίνδυνου. Οι επιστήμονες δεν εντόπισαν απλά ότι η IL6 απενεργοποιεί την πρωτεΐνη p53 που καταστέλλει την ανάπτυξη όγκων, αλλά αποκάλυψαν ότι η IL6 που εντοπίζεται στο περιβάλλον των καρκινικών κυττάρων προκαλεί την αύξηση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται MBD2_v2, γεγονός που πυροδοτεί την εξάπλωση των επιθετικών καρκινικών κυττάρων που είναι γνωστά ως καρκινικά βλαστοκύτταρα του προστάτη και θεωρούνται η αιτία της αντίστασης στη θεραπεία καθώς και της ανάπτυξης μεταστάσεων.

Στη νέα τους μελέτη οι ερευνητές στοχεύουν να ολοκληρώσουν την κατανόηση του παραπάνω μηχανισμού έτσι ώστε να προάγουν τον σχεδιασμό στοχευμένων θεραπειών που θα βελτιώσουν τα θεραπευτικά αποτελέσματα του επιθετικού καρκίνου του προστάτη σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως φυλετικής καταγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ. Φλιάτουρας, Χειρουργός, Ουρολόγος –Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης