Στο ετήσιο συνέδριο της εταιρείας γυναικολογικής ογκολογίας με θέμα τον καρκίνο των γυναικών, παρουσιάστηκε μια νέα μελάτη που διερευνά τους λόγους για τους οποίους οι γονείς αποφεύγουν τον εμβολισμό των παιδιών τους για την προστασία από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τον HPV.

Πολλοί γονείς ενώ αντιλαμβάνονται ότι το εμβόλιο είναι απαραίτητο εξακολουθούν να ανησυχούν αναφορικά με την ασφάλεια του και τις πιθανές παρενέργειες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι με το νέο εμβόλιο πάνω από το 90% των καρκίνων του τράχηλου της μήτρας θα μπορούσε να προληφθεί εάν όλοι οι έφηβοι εμβολιάζονταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο συνέδριο οι ερευνητές παρουσίασαν τις απαντήσεις γονέων αναφορικά με το γιατί δεν είχαν εμβολιάσει τις κόρες τους και γιατί δεν σκοπεύουν να το κάνουν μέσα στους επομένους 12 μήνες.

Στο διάστημα ανάμεσα στο 2010 και το 2014 οι δυο λόγοι που αναφέρονταν πιο συχνά ήταν οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τις παρενέργειες του εμβολίου καθώς και η πεποίθηση ότι ο εμβολιασμός δεν ήταν απαραίτητος. Ο τρίτος λόγος ήταν το γεγονός ότι τα παιδιά δεν ήταν ακόμα σεξουαλικά δραστήρια. Το 2010 ο τρίτος λόγος αναφέρθηκε από το 18% των γονέων αλλά το 2014 το ποσοστό έπεσε στο 9%.

Προηγουμένη βιβλιογραφία έχει δείξει ότι οι επαγγελματίες υγείας συχνά καθυστερούν ή δε συζητούν τον εμβολιασμό με τους γονείς καθώς θέλουν να αποφύγουν μια συζήτηση σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ωστόσο τα ερευνητικά ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι το εμβόλιο για τον HPV είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός είναι καλύτερο να γίνεται σε μικρή ηλικία καθώς η απάντηση του ανοσοποιητικού είναι πιο δυνατή και χρειάζονται μόνο δυο δόσεις σε αντίθεση με τις τρεις που χρειάζονται μετά την ηλικία των 15. Τέλος, οι επαγγελματίες υγείας δε θα πρέπει να αισθάνονται αμήχανα στη σχετική συζήτηση με τους γονείς. Έτσι κι αλλιώς δε χρειάζεται να εστιάσουν στη σεξουαλική δραστηριότητα αλλά στην πρόληψη του καρκίνου.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης