Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η καρδιακή ανακοπή είναι πιο πιθανό να αποβεί θανατηφόρα όταν συμβαίνει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Η καρδιακή ανακοπή διαφέρει από την καρδιακή προσβολή. Η καρδιακή ανακοπή οφείλεται σε δυσλειτουργία του καρδιακού ηλεκτρικού συστήματος, με αποτέλεσμα ο καρδιακός ρυθμός να είναι ακανόνιστος ή μη φυσιολογικός. Στην καρδιακή ανακοπή ο θάνατος συμβαίνει όταν η καρδιά ξαφνικά σταματά να λειτουργεί σωστά. Η καρδιακή προσβολή, από την άλλη, οφείλεται στην απώλεια της αιμάτωσης του καρδιακού μυϊκού ιστού, συνήθως εξαιτίας κάποιας απόφραξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από 18.622 περιπτώσεις αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, στις 3.028 εκ των οποίων οι ασθενείς έφτασαν μέχρι το νοσοκομείο ζωντανοί. Αυτό σημαίνει ότι το 84% των ατόμων που είχαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή κατέληξε πριν φτάσει στο νοσοκομείο.

Από τους 3.028 που κατάφεραν να φτάσουν ζωντανοί μέχρι το νοσοκομείο οι 246 εμφάνισαν την καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια μιας φυσικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής πράξης. Βρέθηκε, μάλιστα, ότι όλες οι καρδιακές ανακοπές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης αφορούσαν άνδρες ασθενείς. Επίσης, βρέθηκε ότι αυτές οι καρδιακές ανακοπές ήταν και οι πιο θανατηφόρες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια διαφορετικού τύπου φυσικής δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 12% αυτών που έπαθαν την ανακοπή κατά τη διάρκεια του σεξ κατάφερε να επιβιώσει, ενώ στην περίπτωση των άλλων τύπων φυσικής δραστηριότητας το ποσοστό επιβίωσης έφτανε το 50%.

Πού οφείλεται, όμως, η σημαντική αυτή διαφορά; Οι ερευνητές εξηγούν ότι ένας από τους λόγους μπορεί να είναι οι λιγότερες πιθανότητες των ατόμων να λάβουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) εάν η ανακοπή συμβεί κατά τη διάρκεια της πράξης. Λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες που έπαθαν ανακοπή κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα έλαβαν ΚΑΡΠΑ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα άτομα που έπαθαν την ανακοπή κατά τη διάρκεια μη σεξουαλικής δραστηριότητας έφτανε το 80%. Η ΚΑΡΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, διότι παρέχει οξυγονωμένο αίμα στα όργανα και στους ιστούς μέχρι η καρδιά να ανακτήσει τη λειτουργία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότερες περιπτώσεις αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής δεν δίνουν συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, το άτομο μπορεί να νιώθει ναυτία, πόνο στο στήθος ή δύσπνοια περίπου μία ώρα πριν από το επεισόδιο. Επίσης, αμέσως πριν μπορεί να εκδηλωθεί ταχυκαρδία, ζάλη, αίσθημα παλμών και μεγάλη κόπωση. Εάν ένα άτομο εμφανίσει αιφνίδια έκπτωση συνείδησης και δεν αναπνέει φυσιολογικά, είναι πολύ σημαντικό να καλέσει κάποιος το 166 και αμέσως να αναζητήσει απινιδωτή, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ακολουθώντας τις οδηγίες. Εάν δεν υπάρχει απινιδωτής, όπως συχνά συμβαίνει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, είναι σημαντικό να ξεκινήσει να κάνει ΚΑΡΠΑ. Εάν μάλιστα κάποιος δεν είναι εκπαιδευμένος, μπορεί να μην κάνει τις αναπνοές αλλά να κάνει γρήγορες και δυνατές μαλάξεις. Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να αναταχθεί, εάν αντιμετωπιστεί εντός ολίγων λεπτών.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης