Μια ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας αρκεί για να αναδείξει την προκατάληψη των βιολόγων υπέρ της εξέτασης των ανδρικών γεννητικών οργάνων, τουλάχιστον αναφορικά με τα υπάρχοντα συμπεράσματα σχετικά με την κυριαρχία των αρρένων έναντι των θήλεων στο ζωικό βασίλειο. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το 48.6% από τις 364 μελέτες που ανέλυσαν σχετικά με την εξέλιξη των γεννητικών οργάνων αναφερόταν στα γεννητικά όργανα άρρενων. Άλλο ένα 43.7% εξέτασε τα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων και μόλις το 7.75% επικεντρώθηκε αποκλειστικά στα γεννητικά όργανα των θήλεων.

Η πιο πιθανή εξήγηση για αυτήν την προκατάληψη είναι πιθανόν ο κυρίαρχος ρόλος των αρρένων και η θεώρηση της διαφοροποίησης των γεννητικών οργάνων των θήλεων ως μη σημαντική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές επίσης προτείνουν κι άλλες εξηγήσεις, όπως είναι για παράδειγμα, το γεγονός ότι τα ανδρικά γεννητικά όργανα είναι πιο εύκολο να μελετηθούν εξαιτίας της φυσικής τους θέσης, ενώ παράλληλα, είναι πιο διαφοροποιημένα σε σύγκριση με τα γυναικεία. Εξέτασαν επίσης και τη πιθανή σχέση ανάμεσα στο υπό διερεύνηση φύλου και το φύλο του εκάστοτε ερευνητή, αλλά βρήκαν ότι οι συγγραφείς των μελετών που ήταν προκατειλημμένες υπέρ των ανδρών, ήταν τόσο γυναίκες, όσο και άνδρες.

Σε δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν την περασμένη δεκαετία οι βιολόγοι τόνισαν ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο ρόλο των γυναικών στη σεξουαλική δυναμική. Η πρόσφατη όμως ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αναδεικνύει ότι η προκατάληψη της ερευνητικής διαδικασίας υπέρ των ανδρών είναι εντονότερη τα τελευταία χρόνια.

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ότι σε μια ιατρική εγκυκλοπαίδεια αφιερώνεται ένα ολόκληρο κεφάλαιο για το πέος και μόλις μία παράγραφό για την κλειτορίδα. Ευελπιστούν μάλιστα, η ανάλυση τους να βοηθήσει στην ενημέρωση και την ενίσχυση της επίγνωσης επίγνωση τόσο της επιστημονικής κοινότητας, όσο και της κοινής γνώμης, σχετικά με την προκατάληψη που πλήττει το πεδίο αυτό της έρευνας, έτσι ώστε στο μέλλον να είναι εφικτή η ευρύτερη κατανόηση της εξέλιξης των γεννητικών οργάνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή : nbcnews

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης