Η ναϊσσέρια της γονόρροιας είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο βακτήριο που έχει αναπτύξει μεγάλη ανθεκτικότητα απέναντι στα αντιβιοτικά. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η θεραπεία των προσβεβλημένων ασθενών μπορεί στην πραγματικότητα να εξαπλώσει την ανθεκτικότητα ακόμα και απέναντι στο ένα τελευταίο ενδεδειγμένο αντιβιοτικό. Επιπλέον, η συχνή εναλλαγή των σεξουαλικών συντρόφων δεν φαίνεται να είναι ο βασικός παράγοντας που ενθαρρύνει την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

Οι τρέχουσες προσπάθειες της δημόσιας υγείας έχουν σκοπό να μειώσουν τα ποσοστά λοίμωξης από τη ναϊσσέρια της γονόρροιας. Ανήσυχοι οι ερευνητές σχετικά με την ανάπτυξη ανθεκτικότητας των στελεχών της γονόρροιας απέναντι στα αντιβιοτικά, χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να κατανοήσουν τι ωθεί την εξάπλωση του φαινομένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο διαφορετικά προγράμματα παρακολούθησης της επιδημίας της γονόρροιας, ένα στις ΗΠΑ και ένα στη Βρετανία. Ο σκοπός ήταν η εκτίμηση του πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η ανθεκτικότητα σε δύο συγκεκριμένους πληθυσμούς: στον πληθυσμό των ετεροφυλόφιλων ανδρών και στον πληθυσμό των ανδρών που έχουν ομόφυλες σεξουαλικές επαφές.

Βρέθηκε ότι η εξάπλωση είναι πιο γρήγορη στους άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με το ίδιο φύλο, σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι στην περίπτωση των επαφών με το ίδιο φύλο, ο μέσος χρόνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας είναι οι έξι μήνες, ενώ στην περίπτωση σεξουαλικών επαφών με το άλλο φύλο ο αντίστοιχος χρόνος είναι 16 μήνες.

Επίσης, εκτίμησαν τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων καθώς και τον αριθμό των νέων κρουσμάτων στους ομοφυλόφιλους άνδρες, στους ετεροφυλόφιλους και στις γυναίκες. Η χρήση του μαθηματικού μοντέλου, λοιπόν, έδειξε ότι η εξάπλωση της ανθεκτικότητας ήταν υψηλότερη στους άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με το ίδιο φύλο όχι όμως επειδή είχαν μεγαλύτερο αριθμό συντρόφων, σύμφωνα με την αυθόρμητη εξήγηση που συνήθως δίνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μοντέλο έδειξε ότι ο παράγοντας που εξηγεί καλύτερα την ταχύτερη εξάπλωση της ανθεκτικότητας των αντιβιοτικών στα στελέχη της ναϊσσέριας είναι η αυξημένη χρήση των αντιβιοτικών από τον εν λόγω πληθυσμό. Είναι πιθανό οι άνδρες που είχαν ομόφυλες σεξουαλικές επαφές να είχαν επίσης πιο συχνά συμπτώματα και να αναζητούσαν θεραπεία.

Όπως συμβαίνει με όλα τα μαθηματικά μοντέλα, έτσι και αυτό χρησιμοποίησε κάποιες απλοποιημένες υποθέσεις. Οι ερευνητές, για παράδειγμα, υπέθεσαν ότι τα ανθεκτικά και τα μη ανθεκτικά στελέχη της ναϊσσέριας έχουν την ίδια ικανότητα να προσβάλλουν κύτταρα και να πολλαπλασιάζονται, καθώς και ότι οι ξενιστές προσβάλλονται είτε από ένα ανθεκτικό είτε από ένα μη ανθεκτικό στέλεχος, αλλά όχι και από τα δύο.

Υπό το φως αυτών των υποθέσεων, τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να μην είναι εξ ολοκλήρου ασφαλή. Σε κάθε περίπτωση όμως, η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι η εξάπλωση της ανθεκτικότητας εξαρτάται άμεσα από τα ποσοστά της αντιβιοτικής θεραπείας που χορηγείται.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να ενισχυθεί η πρόληψη της γονόρροιας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της ανθεκτικότητας των αντιβιοτικών.

Πηγή: medicalnewstoday
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης