Ευρέως αποδεκτή φαίνεται να είναι η στερεοτυπική αντίληψη που θέλει τη σεξουαλικότητα των γυναικών να είναι πιο περίπλοκη και μυστηριώδης, σε σύγκριση με αυτή των ανδρών. Στο πρόσφατο βιβλίο του Daniel Berger με τίτλο «Τι θέλουν οι γυναίκες;», ο συγγραφέας προσπαθεί να αποδημήσει τα στρώματα μυστηρίου που συγκροτούν τη γυναικεία σεξουαλικότητα.

Φαίνεται λοιπόν πως όντως η γυναικεία σεξουαλικότητα έχει πολλές διαφορετικές αποχρώσεις. Εάν για παράδειγμα, στην περίπτωση του άνδρα μπορεί κανείς να πει ότι η σεξουαλική διέγερση είναι τόσο απλή σαν να ανοίγει κανείς ένα διακόπτη, στην περίπτωση των γυναικών οι διακόπτες είναι πολλοί και δεν είναι σίγουρο ποιος ενεργοποιεί, τι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελλιπής γνώση οφείλεται μερικώς στον περιορισμένο αριθμό μελετών που εξέταζαν τη γυναικεία σεξουαλικότητα, γεγονός που σύμφωνα με το συγγραφέα οφείλεται στο ανδροκρατούμενο ερευνητικό πεδίο, το οποίο μόλις πρόσφατα άρχισε να συνειδητοποιεί την πολύ σημαντική λειτουργία της κλειτορίδας και να ρίχνει φως στην αμφιλεγόμενη ύπαρξη του σημείου G.

Υπάρχουν όμως και αρκετές ερευνητικές προσπάθειες που διεξήχθησαν από γυναίκες , οι οποίες καταλήγουν στο ότι πολλά από τα ισχύοντα συμπεράσματα για τη γυναικεία σεξουαλικότητα είναι λάθος. Για παράδειγμα, φαίνεται πως η μονογαμία μπορεί να είναι πιο μεγάλη πρόκληση για τις γυναίκες, παρά για τους άνδρες. Ο Bergner αναφέρει χαρακτηριστικά τη μελέτη μιας ομάδας ερευνητών που εξέτασε τη σεξουαλική δραστηριότητα των πιθήκων και βρήκε πως οι θηλυκοί πίθηκοι ήταν αυτοί που ξεκινούσαν της σεξουαλική πράξη και εάν ο σύντροφος κουραζόταν έβρισκαν έναν άλλο. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η ίδια σεξουαλική ορμή υπάρχει και στις γυναίκες αλλά εξαιτίας των κοινωνικών περιορισμών δεν εκφράζεται και σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν αναγνωρίζεται.

Μια άλλη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Queen βρήκε ότι η αντιλαμβανόμενη σεξουαλική διέγερση των γυναικών δεν αντιστοιχούσε στην πραγματική διέγερση της γενετήσιας περιοχής. Με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων μέτρησαν τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα των γυναικών, ενώ έβλεπαν πορνογραφικό υλικό. Οι γυναίκες που δήλωσαν ότι είχαν σεξουαλική διέγερση μόνο όταν έβλεπαν σκηνές ετεροφυλόφιλου σεξ, στην πραγματικότητα διεγείρονταν και όταν παρακολουθούσαν σεξουαλικές σκηνές με ομοφυλόφιλους άνδρες, ή γυναίκες, καθώς και σε μικρότερο βαθμό όταν παρακολουθούσαν στιγμιότυπα της σεξουαλικής πράξης σε πιθήκους bonobo. Σε μια άλλη ερευνητική συνθήκη, ενώ οι γυναίκες είχαν δηλώσει ότι διεγείρονταν περισσότερο στην ιδέα της σεξουαλικής πράξης με ένα σταθερό σύντροφο, βρέθηκε ότι στην πραγματικότητα διεγείρονταν περισσότερο όταν άκουγαν ιστορίες που περιέγραφαν τη σεξουαλική πράξη με αγνώστους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συγγραφέας επίσης, δίνει έμφαση στη μειωμένη libido που βιώνουν οι γυναίκες σαν αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας σχέσης. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει τα αποτελέσματα μιας αυστραλιανής μελέτης που αναδεικνύει την αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία και τη διάρκεια μιας σχέσης και σημειώνει πως η μείωση της σεξουαλικής ορμής που παρατηρείται μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να αποκατασταθεί με ένα νέο σύντροφο.

Η καναδή ψυχολόγος μάλιστα που επιμελήθηκε τον τομέα της γυναικείας επιθυμίας στη νέα έκδοση του αμερικανικού διαγνωστικού εγχειριδίου ψυχικών διαταραχών, αναφέρει πως κάποιες φορές δεν είναι σίγουρη εάν πρόκειται για μειωμένη libido, ή για ανία. Η ίδια χρησιμοποιεί τεχνικές διαλογισμού και θετικής επιβεβαίωσης για να αποκαταστήσει τη μειωμένη libido.

Κάποιοι ειδικοί μάλιστα συνδέουν τη γυναικεία σεξουαλικότητα με το ναρκισσισμό και υποστηρίζουν ότι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας σε μια μακροχρόνια σχέση οφείλεται μερικώς στη μείωση της επιθυμίας του συντρόφου και στην ιδέα ότι πλέον δεν τη διεκδικεί. Πολλές φορές εάν μια γυναίκα νιώσει ότι κάποιος την επιθυμεί και τη διεκδικεί χωρίς αναστολές, είναι αρκετό για να ξεκλειδώσει και τη δική της επιθυμία. Συχνά μάλιστα, όπως αναφέρουν, η συναισθηματική εγγύτητα μιας συντροφικής σχέσης δεν αφήνει την απόσταση που χρειάζεται για τη γέννηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Ο Bergner περιγράφει στο βιβλίο του ένα τουλάχιστον ζευγάρι που φαίνεται να τα έχει καταφέρει με το ζήτημα της μονογαμίας και της σεξουαλικής επιθυμίας και υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της καλής, ανοιχτής επικοινωνίας του ζευγαριού όχι μόνο σε σχέση με τις οικονομικές υποχρεώσεις και την ανατροφή των παιδιών, αλλά και αναφορικά με τη σεξουαλική τους ζωή. Η ελεύθερη, ειλικρινή επικοινωνία, η συζήτηση που ρέει ανάμεσα στους δύο συντρόφους για το σεξ και τη επιθυμία και η ικανότητα να ακούει ο ένας τον άλλον, παρά τα πιθανά αισθήματα φόβου και απειλής που μπορεί να προκύψουν, μπορούν να δυναμώσουν πραγματικά μια σχέση.

Πηγή : health.usnews.com


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης