Το σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, το γνωστό AIDS, είναι ένα σύνδρομο που προκαλείται από τον ιό της ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, τον HIV. Η ασθένεια επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας τα άτομα πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και τα νοσήματα. Η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος επιδεινώνεται με την εξέλιξη του συνδρόμου.

OHIV εντοπίζεται στα σωματικά υγρά του προσβεβλημένου ατόμου, δηλαδή, στο σπέρμα, τα κολπικά υγρά, το αίμα και το μητρικό γάλα. Ο ιός μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της σεξουαλικής επαφής και της επαφής αίμα με αίμα. Επιπρόσθετα, οι προσβεβλημένες έγκυες γυναίκες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

OHIV μπορεί να μεταδοθεί με πολλούς τρόπους συμπεριλαμβανομένων του κολπικού, στοματικού και πρωκτικού σεξ, της μετάγγισης αίματος καθώς και με τη χρήση μολυσμένης υποδόριας σύριγγας.
Η κόκκινη κορδέλα είναι το παγκόσμιο σύμβολο της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον HIV και της υποστήριξης των ατόμων που ζουν με αυτόν. Ο ιός και το σύνδρομο αναφέρονται συχνά μαζί ως HIV/AIDS. Αυτό που στην πραγματικότητα ισχύει είναι ότι η λοίμωξη από τον HIV μπορεί να εξελιχτεί σε AIDS. Ένας ασθενής με AIDS είναι ευάλωτος σε πολλές λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.

Σύμφωνα με την σχετική έρευνα, η πρώτη εμφάνιση του ιού χρονολογείται στα τέλη του 19ου ή στις αρχές του 20ου αιώνα στην κεντροδυτική Αφρική. Το AIDS και η αιτία του, ο HIV, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά και αναγνωρίστηκαν στις αρχές του 1980.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για τον HIV ή το AIDS. Υπάρχουν όμως θεραπείες που μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της κατάστασης με αποτέλεσμα πολλά από τα άτομα που έχουν μολυνθεί να ζουν, σχετικά υγιή, μια μακρόχρονη ζωη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή :Medicalnewstoday
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης