Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από την ιατρική σχολή της Κουάλα Λουμπούρ εξέτασε την υγεία των οστών και τη συχνότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης ή της οστεοπενίας σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που λάμβαναν θεραπεία στέρησης ανδρογόνων.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τη διάρκεια της θεραπείας. Η πρώτη ομάδα λάμβανε την αγωγή για 6 μήνες, η δεύτερη για 6-12, η τρίτη για 12-24 και η τέταρτη για πάνω από 24 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οστική πυκνότητα μετρήθηκε με τη βοήθεια μιας συσκευής που χρησιμοποιεί την τεχνολογία των υπερήχων προκειμένου να εκτιμήσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπορωτικού κατάγματος.

Από τους 102 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, οι 73 εμφάνισαν οστεοπόρωση και οι 28 οστεοπενία. Η συχνότητα εμφάνισης της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας δεν βρέθηκε να διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στις ομάδες.

Συμπερασματικά, από τη στιγμή που η λήψη της αγωγής στέρησης ανδρογόνων βρέθηκε να συνδέεται με υψηλή συχνότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, κρίνεται σκόπιμη η σύσταση της καθημερινής λήψης ασβεστίου και βιταμίνης D ανεξάρτητα μάλιστα από τη διάρκεια της θεραπείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης