Τα αποτελέσματα μιας προκαταρτικής μελέτης δείχνουν πως η θεραπεία με βλαστοκύτταρα μπορεί να αποτελέσει μια υποσχόμενη εναλλακτική για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει την έγχυση λιποκυττάρων από το υπογάστριο των ίδιων των ασθενών στο στυτικό ιστό του πέους τους. Οι ερευνητές που τη χορήγησαν σε 21 ασθενείς σε νοσοκομεία της Δανίας, βρήκαν ότι 6 μήνες μετά οι 8 από τους 21 μπορούσαν να έχουν αυθόρμητη σεξουαλική επαφή. Τα αποτελέσματα τους παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας που έλαβε χώρα στο Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) εμφανίζεται στο 12% των ανδρών κάτω από 60 και στο 22% των ανδρών 60-69 ετών. Η υπέρταση, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η χρόνια νεφρική νόσος και το χειρουργείο του προστάτη μπορεί να προκαλέσουν ΣΔ. Συχνά όμως ευθύνονται και ψυχολογικοί παράγοντες όπως είναι το άγχος, το στρες, η κατάθλιψη και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Οι τρέχουσες θεραπείες για τη ΣΔ περιλαμβάνουν τους αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5), όπως είναι το Viagra, τις πεϊκές προθέσεις και τις ενέσεις. Οι ερευνητές τόνισαν στην παρουσίαση τους ότι όλες αυτές οι θεραπείες έχουν σημαντικές παρενέργειες και ότι σαφώς υπάρχει ανάγκη για περεταίρω εναλλακτικές. Η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα, όπως φαίνεται από τα πρώτα αποτελέσματα, είναι μια υποσχόμενη εναλλακτική.

Στην πρώτη φάση της μελέτης η θεραπεία με βλαστοκύτταρα χορηγήθηκε σε 21 άνδρες που εμφάνισαν ΣΔ μετά από ριζική προστατεκτομή και κανένα τους δεν ανταποκρίθηκε στη συνήθη φαρμακευτική αγωγή. Οι ερευνητές αφαίρεσαν με λιποαναρρόφηση λιποκύτταρα από την περιοχή της κοιλίας, απομονώσαν τα βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια τα έγχυσαν μέσα στα σηραγγώδη σώματα του πέους, το σπογγώδη ιστό που υπό φυσιολογικές συνθήκες γεμίζει με αίμα κατά τη στύση. Πριν τη θεραπεία η στυτική τους λειτουργία είχε εκτιμηθεί με ειδικό ερωτηματολόγιο, στο οποίο η βαθμολογία 5-7 αντιστοιχεί σε σοβαρή ΣΔ, η βαθμολογία 12 -16 σε μέτρια ΣΔ και η βαθμολογία 22-25 σε φυσιολογική στυτική λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βαθμολογία στο ερωτηματολόγιο βελτιώθηκε στους 6 και 12 μήνες μετά τη θεραπεία σε όλους τους άνδρες. Οι 8 μάλιστα από τους 21 ανέφεραν αυθόρμητη σεξουαλική δραστηριότητα στους 6 μήνες, η οποία παρέμεινε και μετά από ένα χρόνο.

Αν και τα ευρήματα είναι προκαταρτικά, οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τα βλαστοκύτταρα από λιποκύτταρα ανθρώπου ως θεραπεία για τη ΣΔ με καλά αποτελέσματα. Είναι μάλιστα πολύ ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι η θεραπεία βοήθησε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονταν σε άλλη θεραπεία, καθώς και από τις ενδείξεις σχετικά με τη διάρκεια των καλών αποτελεσμάτων.

Επισημαίνουν βέβαια ότι πρόκειται για μικρή μελέτη χωρίς ομάδα ελέγχου. Στην παρούσα φάση οι ερευνητές ξεκινούν τη δεύτερη φάση της μελέτης με σκοπό να διερευνήσουν περεταίρω την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης