Οι αντιποκίνες είναι ορμόνες που παράγονται από τα λιποκύτταρα και παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα και τη δραστηριότητά τους. Τα τελευταία χρόνια αυτές οι ορμόνες παρουσιάζουν έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς διερευνάται ο αληθινός τους ρόλος μέσα στον οργανισμό και τι ακριβώς προκαλούν.

Πρόκειται για λιποδιαλυτές ορμόνες που κυκλοφορούν σε όλα τα όργανα, επηρεάζουν κυρίως την υγεία, την όρεξη, τη δραστηριότητα και τις ψυχικές διαθέσεις, ενώ παράλληλα αποτελούν έναν κύριο παράγοντα στη δράση του μεταβολισμού και της ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία σχετικά με τη μεταβολική υγεία των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία στέρησης ανδρογόνων για την αντιμετώπιση μεταστατικού καρκίνου του προστάτη εξέτασε την επίδραση που έχει η χορήγηση μετφορμίνης στα διαταραγμένα επίπεδα αντιποκινών που έχουν οι ασθενείς αυτοί. Οι ερευνητές, μάλιστα, υπέθεσαν ότι τα επίπεδα δύο συγκεκριμένων αντιποκινών, της αντιπονεκτίνης και της λεπτίνης, καθώς και η μεταξύ τους αναλογία, μπορεί να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες τόσο για τη μεταβολική υγεία των ασθενών όσο και για την πρόγνωση του καρκίνου.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με τυχαίο τρόπο. Στην πρώτη άρχισαν να λαμβάνουν μετφορμίνη και στη δεύτερη ψευδοφάρμακο τρεις μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας στέρησης ανδρογόνων. Τα επίπεδα αντιπονεκτίνης και λεπτίνης μετρούνταν σε εβδομαδιαία βάση για 54 εβδομάδες.

Όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, 45 στο σύνολο, είχαν αύξηση στα επίπεδα των αντιποκινών τους τρεις μήνες μετά την έναρξη της αγωγής στέρησης ανδρογόνων. Επίσης, η μη φυσιολογική αναλογία λεπτίνης- αντιπονεκτίνης βρέθηκε να σχετίζεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, μεγαλύτερη αναλογία στις διαστάσεις μέσης-γλουτών καθως και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ινσουλίνης και του ΗΟΜΑ, του δείκτη αντίστασης στην ινσουλίνη. Η μετφορμίνη βρέθηκε να μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της λεπτίνης και της αντιπονεκτίνης σε σύγκριση με το ψευδοφάρμακο στις 12-24 εβδομάδες χορήγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα ευρήματα της μελέτης προκύπτει ότι οι αντιποκίνες είναι τροποποιήσιμοι παράγοντες και πως η μετφορμίνη είναι αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση των αυξημένων επίπεδων αντιποκινών σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία στέρησης ανδρογόνων για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη. Χρειαζεται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί εάν η μείωση των επίπεδων των αντιποκινών μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης των καρκινοπαθών.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης