Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τη χρήση σπέρματος από μεγαλύτερους σε ηλικία δότες, καθώς τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι τα ίδια με αυτά των γυναικών που χρησιμοποιούν σπέρμα πιο νεαρών ανδρών.

Η μέση ηλικία των δωρητών σπέρματος στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε από τη στιγμή που το δικαίωμα της ανωνυμίας αφαιρέθηκε το 2003. Οι ιατροί, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με την επίδραση της αύξησης αυτής στην πιθανότητα σύλληψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν πως μόνο οι άνδρες με την καλύτερη ποιότητα σπέρματος μπορούν να γίνουν δωρητές και γι’ αυτό τα αποτελέσματα αυτά δεν πρέπει να κάνουν τους άνδρες να επαναπαυτούν και να τα χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία για να καθυστερήσουν την πατρότητα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της ευρωπαϊκής κοινότητας ανθρώπινης αναπαραγωγής και εμβρυολογίας, η μέση ηλικία των δωρητών ήταν τα 26 έτη πριν από την αλλαγή της νομοθεσίας και τα 34 έπειτα από αυτή.

Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή, η οποία ενδεχομένως να απασχολεί περισσότερο τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που γνωρίζουν ότι οι πιθανότητές τους να συλλάβουν είναι ήδη μειωμένες και ότι, εάν χρησιμοποιήσουν το σπέρμα ενός μεγαλύτερου σε ηλικία δότη η πιθανότητα να γεννήσουν έναν ζωντανό απόγονο θα είναι ακόμα μικρότερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να απαντήσουν, λοιπόν, σε αυτή την ανησυχία οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 39.282 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης και κατέληξαν στο ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες είχαν τα ίδια ποσοστά γονιμοποίησης με τους νεότερους. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι την ηλικία των 45, δεν παρατηρήθηκε καμιά μείωση στην πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι δωρητές σπέρματος είναι μια ομάδα του πληθυσμού με πολύ καλή γενική και αναπαραγωγική υγεία που πληροί ένα σύνολο αυστηρών κριτηρίων. Κατά συνέπεια, μπορεί κάποιος να πει ότι η ηλικία δεν παίζει ρόλο στην πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στον βαθμό που η ποιότητα σπέρματος είναι καλή.

Επομένως, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα δεδομένα αυτά δεν μπορούν να γενικευτούν χωρίς κριτικό έλεγχο στον γενικό πληθυσμό. Είναι ευρέως γνωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι μετά την ηλικία των 40 ετών οι πιθανότητες ενός άνδρα να γονιμοποιήσει μειώνονται. Η συμβουλή, λοιπόν, των ειδικών παραμένει ίδια: οι άνδρες θα πρέπει να ξεκινούν τις προσπάθειές τους για τεκνοποίηση πριν από τα 40-45.

Πηγή: bbc

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης