Οι γυναίκες από κάποια ηλικία και μετά μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση των ανδρών; Κάποιοι ιατροί πιστεύουν ότι η χαμηλή τεστοστερόνη στους άνδρες είναι νόσημα, ενώ κάποιοι άλλοι ότι είναι μέρος της φυσιολογικής γήρανσης. Το επιστημονικό περιοδικό της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας μόλις δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία ενός προβλήματος για το οποίο οι πιο σκεπτικιστές θεωρούν ότι δεν υπάρχει.

Σύμφωνα λοιπόν με τις κατευθυντήριες οδηγίες, το πρόβλημα υπάρχει, το ονομάζουν σύνδρομο ανεπάρκειας της τεστοστερόνης και χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια της ανδρικής ορμόνης της τεστοστερόνης στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, αλλαγές στη διάθεση, πρόσληψη βάρους, μειωμένο μυϊκό όγκο και δύναμη, διαταραχές του ύπνου και στυτική δυσλειτουργία. Για να τεθεί η διάγνωση θα πρέπει τα παραπάνω συμπτώματα να συνοδεύονται από εξέταση αίματος που δείχνει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Οι ιατροί, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες, θα πρέπει να λαμβάνουν αναλυτικό ιστορικό από τον ασθενή, να ολοκληρώνουν τη φυσική του εξέταση και με πρωινή αιμοληψία να εξετάζουν τα ολικά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν τεθεί η διάγνωση κι εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που το απαγορεύουν, οι κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν την πρόσληψη τρίμηνης θεραπείας υποκατάστασης με τεστοστερόνη. Οι διαθέσιμες εναλλακτικές περιλαμβάνουν επιθέματα τεστοστερόνης, τζελ, ενέσεις, και σκευάσματα που απορροφώνται από το εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας. Τα δισκία δε συνταγογραφούνταν συχνά εξαιτίας του κινδύνου να προκαλέσουν ηπατική τοξικότητα. Η επιλογή εξαρτάται από την επικοινωνία του ασθενή με τον ιατρό, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη όλοι οι σημαντικοί παράγοντες όπως είναι η αποτελεσματικότητα, η ανοχή, η προσωπική προτίμηση, το κόστος και η ασφάλεια.

Στις κατευθυντήριες οδηγίες αναγνωρίζεται επίσης ότι υπάρχουν κίνδυνοι αναφορικά με τη χρήση της θεραπείας με τεστοστερόνης. Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη δεν πρέπει να λαμβάνουν τεστοστερόνη γιατί θα επιδεινώσουν το πρόβλημα. Η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί επίσης να επιδεινώσει την υπνική άπνοια, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες παύσεις της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου σε συνδυασμό με δυνατό ροχαλητό. Το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ακμή και άλλα δερματικά εξανθήματα, μεγέθυνση των μαστών, συρρίκνωση των όρχεων και μείωση τους αριθμού των σπερματοζωαρίων. Καλό είναι να μη λαμβάνεται από άνδρες που θέλουν να τεκνοποιήσουν. Παράλληλα, αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στα πόδια και στους πνεύμονες.

Οι ειδικοί πίστευαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πως η τεστοστερόνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής, αλλά οι τρέχουσες κατευθυντήριες τονίζουν ότι οι άνδρες με ρυθμισμένα καρδιαγγειακά νοσήματα μπορούν να λαμβάνουν τεστοστερόνη με ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που πιστεύουν ότι το σύνδρομο ανεπάρκειας της τεστοστερόνης, δεν είναι παρά μια κατασκευή γα την ενθάρρυνση της συνταγογράφησης της τεστοστερόνης.

Στο εκδοτικό σημείωμα έγκυρου επιστημονικού περιοδικού αναφέρεται ότι η συνταγογράφηση της τεστοστερόνης μέσα στα τελευταία 10 χρόνια έγινε 10 φορές μεγαλύτερη στις ΗΠΑ και 40 φορές μεγαλύτερη στον Καναδά. Μια πρόσφατη καναδική μελέτη μάλιστα βρήκε ότι μόνο το 6% των ανδρών άνω των 65 στον Καναδά στους οποίους συνταγογραφήθηκε τεστοστερόνη από τον ιατρό τους είχαν διαγνωστεί με χαμηλή τεστοστερόνη. Ένας βασικός λόγος για αυτό είναι ότι οι ιατροί ενημερώνονται σχετικά με τη χαμηλή τεστοστερόνη μέσα από σεμινάρια που χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές. Αν και οι καναδικές κατευθυντήριες οδηγίες είναι λογικές, πολλοί ιατροί δυστυχώς λαμβάνουν τις πληροφορίες τους από τις φαρμακοβιομηχανίες. Κάποια από αυτές, μάλιστα, ενημέρωσε τους ιατρούς ότι πλέον δεν απαγορεύεται η λήψη της τεστοστερόνης από άτομα με χαμηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες του οργανισμού ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων.

Αυτό είναι, για παράδειγμα, ένα στοιχείο που κλονίζει την εμπιστοσύνη στα σεμινάρια που διοργανώνονται από τις φαρμακευτικές. Από την άλλη, οι κατευθυντήριες των καναδών θα ήταν πιο χρήσιμες εάν τόνιζαν αρχικά μια σειρά από προειδοποιήσεις σχετικά με τη λήψη τεστοστερόνης. Όπως είναι γραμμένες στην παρούσα φάση, δίνουν την εντύπωση στους ιατρούς ότι η συνταγογράφηση της τεστοστερόνης δεν έχει μεγάλη βαρύτητα, ενώ αντιθέτως, υπάρχει έντονη διχογνωμία των ειδικών.

Πηγή : cbc
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης