Οι άνδρες που υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία(ΣΔ) μετά την υποβολή τους σε χειρουργείο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, συχνά εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι το εν λόγω χειρουργείο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικών προβλημάτων.

Στη μελέτη συμμετείχαν άνδρες που είχαν επισκεφτεί μια κλινική σεξουαλικής υγείας εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν μετά την αφαίρεση του προστάτη αδένα τους. Οι ερευνητές τους ρώτησαν σχετικά με τη σεξουαλική τους λειτουργία και βρήκαν ότι οι άνδρες είχαν μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία μετά το χειρουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την πρώτη σχετική μελέτη που αναφέρει στοιχεία από την εφαρμοσμένη κλινική.
Σήμερα, οι άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη έχουν αρκετές εναλλακτικές, που συμπεριλαμβάνουν την ενεργητική παρακολούθηση του καρκίνου, την ακτινοβολία, καθώς και την ολική αφαίρεση του αδένα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλες οι εναλλακτικές έχουν πιθανές παρενέργειες.
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό συμμετείχαν 336 άνδρες με ΣΔ, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργείο ριζικής πρστατεκτομής πριν από τρεις μήνες. Τα 2/3 των ανδρών υποβλήθηκαν σε παραδοσιακό χειρουργείο, ενώ οι υπόλοιποι σε χειρουργείο με χρήση ρομποτικής.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 64 έτη. Οι περισσότεροι άνδρες, σχεδόν το 88% αυτών που έκαναν το παραδοσιακό και το 91% αυτών που έκαναν το χειρουργείο με τη χρήση ρομποτικής ανέφεραν ότι ήταν σεξουαλικά ενεργοί πριν από το χειρουργείο. Μόνο ένα 38
% όμως γνώριζε εάν είχε υποβληθεί σε χειρουργείο νευρικού διαχωρισμού, το οποίο βοηθά τη διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας. Παράλληλα, μόνο οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν συνειδητοποιήσει ότι το χειρουργείο ριζικής προστατεκτομής θα καθιστούσε αδύνατη την εκσπερμάτιση. Επίσης, λιγότερο από 10% γνώριζε ότι το χειρουργείο θα μπορούσε να μειώσει το μήκος του πέους, ενώ πολύ λίγοι ήταν οι άνδρες που είχαν επίγνωση των πιθανών αλλαγών που θα προέκυπταν στον οργασμό, καθώς και τον πόνο ή την ακράτεια που ίσως εμφανιζόταν κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Η μελέτη δεν ανέλυσε πληροφορίες που οι ασθενείς είχαν λάβει από τους ιατρούς πριν από το χειρουργείο, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να μη μπορούν να διαχωρίσουν ανάμεσα σε αυτά που είχαν ειπωθεί στους ασθενείς και σε αυτά που θυμόνταν. Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν ότι κάποιοι άνδρες ίσως να μην έλαβαν καθόλου πληροφορίες από τον ιατρό τους σχετικά με την επίδραση της ριζικής προστατεκτομής στη σεξουαλική λειτουργία. Οι συγγραφείς της μελέτης μάλιστα τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να είναι η σύντροφος παρούσα κατά τη συζήτηση του ασθενούς με τον ιατρό, ώστε να υπάρχει ακόμα ένα ζευγάρι αυτιά και να μη χαθούν χρήσιμες πληροφορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη λοιπόν δείχνει πόσο σημαντική είναι η λεπτομερής ενημέρωση των ασθενών με καρκίνο του προστάτη πριν από την υποβολή τους σε ριζική προστατεκτομή. Μια από τις κλινικές που συμμετείχε στη μελέτη, μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει ένα ενημερωτικό μάθημα διάρκειας μισής ημέρας για τους άνδρες που έχουν προγραμματίσει να αφαιρέσουν τον προστάτη τους με σκοπό την ενημέρωση κι εκπαίδευση τους σχετικά με το χειρουργείο και την αποκατάσταση. Με τον τρόπο αυτό οι ασθενείς θα είναι πιο ικανοποιημένοι με την ανάρρωση τους μετά το χειρουργείο και δε θα έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή.

Οι ερευνητές μάλιστα τονίζουν όχι μόνο ότι είναι ανθρώπινο ο ασθενής να ξεχάσει μια πληροφορία όσο και σημαντική να είναι, αλλά και ότι σε πολλές περιπτώσεις οι χειρουργοί πρέπει να προσπαθούν περισσότερο προκειμένω να μεταδώσουν αποτελεσματικά την πληροφορία.

Η σωστή εκπαίδευση των ασθενών πριν το χειρουργείο είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η καλύτερη προσέγγιση, έτσι ώστε οι ασθενείς να μην επιλέξουν την εναλλακτική της ριζικής προστατεκτομής διατηρώντας λανθασμένες προσδοκίες σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία.

Πηγή : Reuters
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης