Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι άνδρες που εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία μετά το χειρουργείο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, συχνά εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι πρόκειται για ένα χειρουργείο που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικών προβλημάτων.

Στη μελέτη συμμετείχαν άνδρες που είχαν επισκεφτεί μια κλινική σεξουαλικής υγείας εξαιτίας προβλημάτων που εμφάνισαν μετά από χειρουργική αφαίρεση του προστατικού αδένα. Οι ερευνητές ρώτησαν τους άνδρες σχετικά με τις πληροφορίες που είχαν λάβει προεγχειρητικά σχετικά με τη σεξουαλική τους λειτουργία και βρήκαν ότι είχαν μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή μετεγχειρητικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη έχουν αρκετές θεραπευτικές εναλλακτικές που περιλαμβάνουν την ενεργή παρακολούθηση, την ακτινοθεραπεία, καθώς και την ολική αφαίρεση του αδένα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλες έχουν πιθανές παρενέργειες κι επιπλοκές.

Στη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο BJU International συμμετείχαν 336 άνδρες με σεξουαλική δυσλειτουργία, τρεις μήνες μετά την υποβολή τους σε ριζική προστατεκτομή. Σχεδόν τα 2/3 υποβλήθηκαν στο παραδοσιακό ανοιχτό χειρουργείο, ενώ οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε χειρουργείο με τη βοήθεια της ρομποτικής.

Η μέση ηλικία των ανδρών ήταν τα 64 έτη. Οι περισσότεροι, σχεδόν το 88% όσων υποβλήθηκαν σε ανοιχτό χειρουργείο και το 91% όσων υποβλήθηκαν σε ρομποτική χειρουργική, δήλωσαν ότι μπορούσαν να κάνουν σεξ πριν το χειρουργείο. Μόνο όμως το 38% εξ αυτών γνώριζε εάν είχε υποβληθεί σε χειρουργείο διαχωρισμού των νεύρων έτσι ώστε να προφυλαχτεί η σεξουαλική λειτουργία και μόνο οι μισοί από τους ασθενείς είχαν συνειδητοποιήσει ότι μετά το χειρουργείο θα έχαναν την ικανότητα της εκσπερμάτισης. Επίσης λιγότερο από το 10% γνώριζε ότι ενδεχομένως το μήκος του πέους τους να μειωνόταν μετά το χειρουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγοι ήταν οι άνδρες που γνώριζαν για τις πιθανές αλλαγές στους οργασμούς και τον πόνο ή την ακράτεια ούρων που μπορεί να τους συνοδεύει.

Η μελέτη δεν ανέλυσε τις πληροφορίες που έλαβαν οι ασθενείς από τους ιατρούς τους πριν το χειρουργείο και κατά συνέπεια, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διακρίνουν ανάμεσα σε αυτό που οι ασθενείς άκουσαν από τους ιατρούς τους και σε αυτό που θυμούνταν.

Οι ερευνητές ωστόσο ισχυρίζονται ότι τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως κάποιοι άνδρες δε συγκρατούν τις πληροφορίες που δίνει ο ιατρός σχετικά με τους κινδύνους της ριζικής προστατεκτομής και για αυτό υπογραμμίζουν τη σημασία του να είναι παρούσες και οι σύζυγοι όταν αυτό είναι δυνατό.

Ο υπεύθυνος μάλιστα μιας μεγάλης ουρολογικής κλινικής, ο οποίος δε συμμετείχε στη μελέτη, ανέφερε ότι τα ευρήματα αυτά ήταν ήδη γνωστά στον ίδιο και την ομάδα του και ξεκίνησε στην κλινική του εκπαιδευτικό πρόγραμμα μισής ημέρας με σκοπό την ενημέρωση των ασθενών που θα υποβάλλονταν σε ριζική προστατεκτομή σχετικά με το χειρουργείο και την αποκατάσταση. Ευελπιστεί ότι θα βοηθήσει τους ασθενείς να συγκρατήσουν τις απαραίτητες πληροφορίες και να είναι περισσότερο ικανοποιημένοι μετά τη διεξαγωγή του χειρουργείου.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν πως είναι ανθρώπινο και φυσιολογικό να ξεχνά κανείς αυτό που έχει ακούσει και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είναι δουλειά του χειρουργού να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και προετοιμασία των ανδρών με καρκίνο του προστάτη πριν υποβληθούν σε ριζική προστατεκτομή. Έτσι, θα προαχθεί η πιο σωστή εκτίμηση των πληροφοριών από τους ασθενείς και θα περιοριστούν οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τη σεξουαλική ζωή μετά το χειρουργείο.

Πηγή :Reuters, andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης