Μια νέα μελέτη έρχεται να αφυπνίσει τους άνδρες που προσπαθούν να αποφύγουν τις δουλειές του σπιτιού. Τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι άνδρες που μοιράζονται τις υποχρεώσεις του νοικοκυριού, απολαμβάνουν καλύτερο και συχνότερο σεξ με τη σύντροφό τους.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, είναι o καθηγητής οικογενειακής οικολογίας στο τμήμα ανθρώπινης οικολογίας του πανεπιστημίου της Alberta στον Καναδά. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό εξειδικευμένο σε ζητήματα οικογενειακής ψυχολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα αυτά ευρήματα αντικρούουν τα παλαιότερα μιας μελέτης που είχε δημοσιευτεί το 2013, σύμφωνα με τα οποία, οι άνδρες που αναλαμβάνουν υποχρεώσεις του σπιτιού που θεωρούνται παραδοσιακά γυναικείες, όπως είναι το πλύσιμο των ρούχων ή των πιάτων κάνουν λιγότερο σεξ σε σύγκριση με αυτούς που αφήνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού στις συζύγους τους.

Επιπρόσθετα, η μελέτη δε βρήκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στο πόσες δουλειές κάνει ένας άνδρας στο σπίτι και τη σεξουαλική δραστηριότητα με τη σύντροφό του.

Ο επικεφαλής της νέας μελέτης, μάλιστα, ανέφερε ότι τα προηγούμενα ευρήματα δεν τον έπειθαν και δεν ικανοποιούσαν τη διαίσθηση που είχε δεδομένης της εμπειρίας του ως θεραπευτής ζευγαριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την επανεξέταση της συσχέτισης λοιπόν μεταξύ της συμμετοχής των ανδρών στο νοικοκυριό και της σεξουαλικής τους δραστηριότητας, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 1338 ζευγαριών που είχαν πάρει μέρος σε μια μεγάλη μελέτη σχετικά με την οικειότητα και τη δυναμική των οικογενειακών σχέσεων. Η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας του ζευγαριού και η σεξουαλική ικανοποίηση του κάθε συντρόφου ξεχωριστά, εκτιμήθηκαν ένα χρόνο μετά.

Το βασικό εύρημα ήταν ότι η σεξουαλική ικανοποίηση των ανδρών βελτιώθηκε όταν αυτοί αναλάμβαναν τις υποχρεώσεις του νοικοκυριού που τους αναλογούσαν. Τα ευρήματα δεν έδειξαν σημαντική σχέση ανάμεσα στο πόσες δουλειές έκαναν οι άνδρες και στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι σε κάθε σχέση το πόσες δουλειές του σπιτιού θα αναλάβει ένας άνδρας θα σημαίνει κάτι διαφορετικό ανάλογα με το ευρύτερο πλαίσιο της σχέσης του ζευγαριού, τις προηγούμενες εμπειρίες του αναφορικά με τις υποχρεώσεις των δυο συντρόφων, καθώς και τα στοιχεία που προκύπτουν από τη σύγκριση με οικεία τους ζευγάρια.

Ωστόσο το γενικό συμπέρασμα της μελέτης, είναι ότι σε σύγκριση με τους άνδρες που δε συνέβαλαν σημαντικά στις δουλειές του σπιτιού, αυτοί που συνέβαλαν στο βαθμό που δίκαια τους αναλογούσε, είχαν πιο συχνά σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό τους, ενώ παράλληλα τα επίπεδα ικανοποίησης από τη σεξουαλική δραστηριότητα ήταν υψηλότερα και στους δύο.

Εάν λοιπόν τα προηγούμενα ευρήματα ήταν αληθή, η παρούσα μελέτη θα έδειχνε μια αρνητική επίδραση της συμμετοχής στο νοικοκυριό στη σεξουαλικότητα των γερμανών ανδρών, καθώς οι αντιλήψεις τους σχετικά με τους ρόλους των φύλων είναι πιο παραδοσιακές. Κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη.

Οι ερευνητές λοιπόν επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα νέα αυτά ευρήματα οι άνδρες που θέλουν να βελτιώσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα με τις συζύγους τους, μπορεί να ωφεληθούν από ένα δίκαιο καταμερισμό των υποχρεώσεων του νοικοκυριού.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης