Τα κέντρα έλεγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ προειδοποιούν πως η γονόρροια έχειαναπτύξει αντίσταση στην αζιθρομυκίνη, το ένα από τα δύο συστηνόμενα αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της. Η απειλή της μη θεραπεύσιμης γονόρροιας μεγαλώνει μαζί με τα ποσοστά της λοίμωξης, καθιστώντας την πρόληψη των νέων κρουσμάτων πιο αναγκαία από ποτέ.

Η γονόρροια είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα(ΣΜΝ) που προκαλείται από το βακτήριο που ονομάζεται ναϊσσέρια της γονόρροιας και προσβάλλει τα γεννητικά όργανα, το ορθό και τα λαιμό. Η λοίμωξη διαγιγνώσκεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και είναι το πιο συχνό ΣΜΝ στις ΗΠΑ ιδιαίτερα στις ηλικίες 15-24. Η λοίμωξη μεταδίδεται μέσω μη ασφαλούς κολπικού, πρωκτικού και στοματικού σεξ, ενώ εάν μείνει χωρίς θεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV. Η εξέταση για τη διάγνωση της γίνεται εύκολα με δείγμα ούρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων εκτιμούν ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ οι λοιμώξεις από τη ναϊσσέρια της γονόρροιαςφτάνουν τις 800,000, αν και οι μισές παραμένουν αδιάγνωστες. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχει αυξηθεί ο αριθμός των αμερικανών που διαγιγνώσκονται με γονόρροια.

Ενώ κάποια άτομα που έχουν προσβληθεί από τη ναϊσσέρια της γονόρροιας έχουν συμπτώματα όπως είναι το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση καιοι λευκές ή πρασινωπές κολπικές εκκρίσεις, τα περισσότερα δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις η θεραπευτική αντιμετώπιση συνίσταται στο συνδυασμό δυο αντιβιοτικών, της αζιθρομυκίνης που χορηγείται από το στόμα και της σεφτριαξονης που χορηγείται εφάπαξ ενέσιμα. Ο συνδυασμός είναι ακόμα αποτελεσματικός, αλλά πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να μην ισχύει στο μέλλον. Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η αζιθρομυκίνη θα είναι το νέο αντιβιοτικό που θα προστεθεί στην μακρά λίστα με αυτά στα οποία η γονόρροια έχει αναπτύξει αντίσταση, όπως είναι η πενικιλίνη, η τετρακυκλινη και οι φλόρο-κινολόνες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες των κέντρων ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, η αντίσταση της γονόρροιας στην αζιθρομυκίνη έχει αυξηθεί πάνω από 400% μέσα στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο 2013 και το 2014. Εάν η αυξητική τάση συνεχιστεί δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο ακόμα ο συνδυασμός αζιθρομυκίνης-σεφτριαξόνης θα παραμείνει αποτελεσματικός.

Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων τονίζουν την ανάγκη να αντιμετωπίσουν τα διάφορα μέτωπα του προβλήματος και να διασφαλίσουν ότι η αποτελεσματική θεραπεία παρέχεται σε αυτούς που τη χρειάζονται. Το 2016 εγκρίθηκε επιπλέον χρηματοδότηση 160 εκατομμύριων δολαρίων στη εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της αντίστασης των βακτηρίων στα αντιβιοτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο η ανάπτυξη αντίστασης στα αντιβιοτικά όσο και τα αυξανόμενα ποσοστά των ΣΜΝ καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση των υπηρεσιών πρόληψης.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης