Όταν η Apple απελευθέρωσε το πρώτο της λειτουργικό σύστημα συμπεριέλαβε μια νέα εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταγράφουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα μαζί με τις λεπτομέρειες σχετικά με τον εμμηνορρυσιακό τους κύκλο. Μια προηγούμενη εκδοχή της εφαρμογής που περιελάμβανε τα πάντα, από καταγραφή της ηλεκτροδερμικής δραστηριότητας μέχρι και την πρόσληψη χρωμίου, δεν έδινε αυτή τη δυνατότητα.

Τόσο η Apple, όσο και άλλες εταιρίες δέχτηκαν κριτική αναφορικά με το ότι δεν επικεντρώνονταν αρκετά στη γυναικεία υγεία. Είναι πλέον ζήτημα χρόνου να ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες το παράδειγμα της Apple.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν συχνά καταγράφουν έναν αριθμό σημείων, έτσι ώστε να κατανοήσουν τον εμμηνορρυσιακό τους κύκλο και να εντοπίσουν τις γόνιμες ημέρες, όπως ακριβώς ένας μαραθωνοδρόμος παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία που δείχνουν τη φυσική του κατάσταση.
Σύμφωνα με την Apple, μάλιστα, οι χρήστες αποφασίζουν ποιά από τα δεδομένα που καταγράφονται θα παραμένουν ιδιωτικά, ενώ παράλληλα έχουν τον έλεγχο του ποιος θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Σήμερα είναι πολλά τα άτομα που καταγράφουν δεδομένα με σκοπό τον οικογενειακό προγραμματισμό. Είναι πολύ σημαντική λοιπόν η ανάπτυξη νέων εργαλείων που θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν μια ακριβέστερη καταγραφή. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να σημειώσουν πληροφορίες όπως η σεξουαλική δραστηριότητα, η χρήση ή όχι προφυλακτικού, η θερμοκρασία σώματος, η ποιότητα της τραχηλικής βλέννης, εμμηνορρυσία, τα αποτελέσματα του τεστ ωορρηξίας, καθώς και οι κολπικές εκκρίσεις.

Οι τεχνολογίες αυτές, μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς βοηθάν τους χρήστες να αναλάβουν την ευθύνη της υγείας τους και να επικοινωνούν καλύτερα με τους ιατρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γυναικολόγοι, για παράδειγμα, θεωρούν την τελευταία περίοδο της γυναίκας, σημείο ζωτικής σημασίας και όταν οι γυναίκες την καταγράφουν στο κινητό τους είναι πολύ πιθανότερο να δώσουν την ακριβή πληροφορία. Πολλοί από αυτούς μάλιστα ενθαρρύνουν τις πελάτισσες τους να χρησιμοποιούν την εφαρμογή εάν την έχουν διαθέσιμη.

Δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι οι εφαρμογές αυτές μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης, ή να θεραπεύσουν νοσήματα, αλλά αυτού του τύπου η ψηφιακή καταγραφή μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη του ασθενούς. Αντί λοιπόν οι ασθενείς να μαντεύουν προσπαθώντας να απαντήσουν τις ερωτήσεις του ιατρού, με τη βοήθεια της καταγραφής μπορούν να δώσουν ακριβείς πληροφορίες.

Παλαιότερα πολλές γυναίκες που επιθυμούσαν να συλλάβουν κατέγραφαν τις σημαντικές πληροφορίες με μολύβι και χαρτί. Η ψηφιακή καταγραφή, ωστόσο, παρέχει τη δυνατότητα σταθερής συγκέντρωσης δεδομένων με ξεκάθαρο τρόπο, ενισχύει τη μνήμη των ασθενών και βοηθά στον προγραμματισμό των κυήσεων. Ίσως αυτή τη φορά η τεχνολογία να μη κρύβει κινδύνους, αλλά να μπορεί να ιδωθεί ως ένα εργαλείο στο πλευρό των ζευγαριών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν .

Παράλληλα, το μήνυμα της Apple αναφορικά με τη γυναικεία υγεία είναι πολύ σημαντικό. Η αναπαραγωγική υγεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και γι’ αυτό η καταγραφή της σεξουαλικής δραστηριότητας και του εμμηνορρυσιακού κύκλου είναι το ίδιο σημαντική όπως η καταγραφή της καρδιακής λειτουργίας ή του ύπνου.

Η Apple, λοιπόν, με την εφαρμογή αυτή υποστηρίζει την υγεία και την ευεξία των γυναικών, καθώς και το δικαίωμα τους να γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα στο ίδιο τους το σώμα.

Πηγή : bbc
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης