Σήμερα τα παιδιά χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα και τις υπηρεσίες του διαδικτύου σε πολύ μικρότερες ηλικίες, γεγονός που εγείρει μεγάλες ανησυχίες. Φαίνεται, μάλιστα, πως τα ζητήματα της αποστολής σεξουαλικών μηνυμάτων , του επονομαζομένου sexting, και της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εξίσου με άλλα ζητήματα σχετικά με την υγεία των παιδιών, όπως είναι η έναρξη του καπνίσματος και η εγκυμοσύνη κατά την εφηβεία.

Η ασφάλεια του διαδικτύου, μάλιστα, αναγνωρίστηκε ως μείζων ζήτημα σε μια δημοσκόπηση που έλαβε χώρα σε μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία των ΗΠΑ, όπου βρέθηκε ότι το 51% των ενηλίκων ανησυχούσαν περισσότερο από όλα για αυτή. Παράλληλα, το sexting αναφέρθηκε από το 45% των ενηλίκων και κατατάχτηκε στην 6η θέση των πιο πιεστικών προβλημάτων για το έτος 2015, ενώ το 2014 βρισκόταν στη 13η θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η κοινή γνώμη είναι καλά ενημερωμένη σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά και οι έφηβοι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Η χρήση όμως γίνεται ολοένα και πιο εκτεταμένη καθιστώντας αναγκαία τη λήψη μέτρων που θα παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Η μελέτη διεξήχθη τον Μάιο και βρήκε ότι τα πρώτα τρία προβλήματα που αναφέρθηκαν από 1982 ενήλικες ήταν με σειρά σοβαρότητας η παιδική παχυσαρκία, το bullying και η χρήση ναρκωτικών. Το κάπνισμα έπεσε από την τέταρτη στην έβδομη θέση, δείχνοντας ίσως ότι ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που καπνίζουν έχει μειωθεί. Η σχολική βία βρίσκεται στην 8η θέση και ακολουθείται από την εφηβική εγκυμοσύνη και το στρες.

Πολλά από τα προβλήματα που επισημάνθηκαν στη μελέτη είναι ζητήματα υγείας για τα οποία δεν υπάρχει ξεκάθαρη θεραπευτική αντιμετώπιση, ενώ κάποια από αυτά φαίνεται να αγχώνουν πολύ τους ενήλικες εξαιτίας της αβεβαιότητας που συνοδεύει τις μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης.
Κάποια από τα πιο συχνά προβλήματα, όπως είναι το άσθμα ή ο διαβήτης μπορεί να μη βρίσκονται στην κορυφή της λίστας ακριβώς επειδή οι ιατροί ξέρουν πώς να τα αντιμετωπίσουν. Αντιθέτως, γονείς, εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες υγείας προσπαθούν ακόμα να καθορίσουν τις καλύτερες προσεγγίσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της επικίνδυνης χρήσης του διαδικτύου. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, η αβεβαιότητα αναφορικά με το ποια πρακτική είναι καλύτερη να ανησυχεί τους γονείς από τη στιγμή που δεν ξέρουν πώς να προστατέψουν το παιδί τους.

Οι 10 πιο σημαντικές ανησυχίες που αναδείχτηκαν από τη δημοσκόπηση υπογραμμίζουν, επίσης, την ανάγκη μιας ανοιχτής επικοινωνίας μεταξύ γονέων και παιδιών, καθώς και της παρακολούθησης όχι μόνο των μετακινήσεων τους, αλλά και της διαδικτυακής τους δραστηριότητας. Οι γονείς, δηλαδή, πρέπει να γνωρίζουν τα μηνύματα που στέλνει το παιδί τους, τις διαδικτυακές του συζητήσεις, τη δράση του στο facebook και σε άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τα άτομα με τα οποία επικοινωνεί διαδικτυακά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί οι νέες τεχνολογίες να φαντάζουν ανοίκειες, αλλά οι στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι γονείς για τον έλεγχο των παιδιών τους μπορεί να είναι οικείες. Η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην πρόσβαση των παιδιών στη χρήση των νέων τεχνολογιών και του ελέγχου της χρήσης αυτής, είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται συνεχώς και από την οποία όλοι μαθαίνουν. Ιδιαίτερα για τους γονείς, οι πρακτικές του ελέγχου της χρήσης του διαδικτύου αναθεωρούνται και διαμορφώνονται ανάλογα με την ανατροφοδότηση που δέχονται καθημερινά από τα παιδιά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις άλλες πρακτικές ελέγχου σχετικά με το ντύσιμό τους και τις εξόδους τους.

Το πιο σημαντικό είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατήρηση μιας ανοιχτής επικοινωνίας μεταξύ γονέα και παιδιού. Οι γονείς πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ότι το παιδί τους θα τους μιλήσει όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Πηγή : reuters
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης