Αποτελέσματα από μια ποιοτική μελέτη που έγινε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ατροφία στον κόλπο και στο αιδοίο φαίνεται να αναγνωρίζουν τις σημαντικές φυσικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες της δυσπαρευνίας που δεν έχει αντιμετωπιστεί. Οι γυναίκες, ωστόσο, εξακολουθούν να υποφέρουν από τις επώδυνες σεξουαλικές επαφές, καθώς πολύ συχνά η κατάσταση δεν γίνεται σαφώς αντιληπτή, ενώ παράλληλα υπάρχει μια γενική έλλειψη κατανόησης σχετικά με τις θεραπευτικές εναλλακτικές.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πολλές γυναίκες συνεχίζουν να βιώνουν πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη, γιατί λανθασμένα θεωρούν ότι η ατροφία του κόλπου και του αιδοίου είναι συνέπεια της γήρανσης και όχι μια ιατρική κατάσταση που χρήζει αντιμετώπισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, αν και χρησιμοποιούν ιατρικούς όρους για να χαρακτηρίσουν τα συμπτώματά τους, όπως έντονος πόνος, ευαισθησία, εξελκώσεις που διαρκούν ημέρες, κολπική αιμορραγία και ερεθισμός, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πρόκειται για συμπτώματα ενός σεξουαλικού προβλήματος για το οποίο δεν θα έπρεπε να απευθυνθούν σε κάποιον επαγγελματία υγείας. Για τον λόγο αυτόν η ατροφία του κόλπου και του αιδοίου υπο-διαγιγνώσκονται και υπο-θεραπεύονται. Μόνο το 7% των γυναικών που υποφέρουν από τα παραπάνω συμπτώματα έχει λάβει συνταγογραφούμενη θεραπεία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες που θέλουν να αντιμετωπίσουν τη δυσπαρευνία τους συζητούν το θέμα με τον ιατρό τους κι εάν χρειαστεί, απευθύνονται και σε άλλο ειδικό μέχρι να βρουν μια ικανοποιητική λύση. Όμως, οι περισσότερες δεν ενημερώνονται επαρκώς σχετικά με την υποκείμενη αιτία των συμπτωμάτων και τα δυνητικά οφέλη μιας θεραπείας με οιστρογόνα. Το κενό αυτό στη γνώση συμβάλλει στη συντήρηση των λανθασμένων αντιλήψεων σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους των θεραπειών, και αποτελεί εμπόδιο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης. Πολλές από τις γυναίκες που δεν κινητοποιούνται ώστε να ζητήσουν βοήθεια από ειδικό αποκάλυψαν στους ερευνητές ότι όταν κατάφεραν να ξεπεράσουν την ντροπή τους και να μιλήσουν στους ιατρούς τους για τα συμπτώματά τους, αυτοί τα αγνόησαν.

Η δυσπαρευνία επηρεάζει το 25%-45% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Η πιο κοινή αιτία είναι η ατροφία του κόλπου και του αιδοίου, η οποία μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και να επηρεάσει τη σεξουαλική τους λειτουργία. Θεωρείται, μάλιστα, συνιστώσα του ουρογεννητικού συνδρόμου της εμμηνόπαυσης (GSM), μιας χρόνιας κατάστασης που οφείλεται στη φυσική πτώση των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση που οδηγεί στη λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου και την αύξηση των τιμών του pH.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ατροφία του κόλπου και του αιδοίου είναι μια συχνή συνέπεια της εμμηνόπαυσης που επηρεάζει 32 εκατομμύρια γυναίκες. Η σχετική συζήτηση, λοιπόν, των γυναικών που υποφέρουν με τους ιατρούς τους, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως φυσικό επακόλουθο, έτσι ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση για κάθε γυναίκα. Οι γυναίκες έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν την πραγματική αιτία των συμπτωμάτων τους και να κατανοήσουν τα κλινικά οφέλη της τοπικής θεραπείας με οιστρογόνα, έτσι ώστε να ανακουφιστούν από τη δυσπαρευνία και τις αρνητικές συνέπειές της στους άλλους τομείς της ζωής.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης