Ο γυναικείος οργασμός, το αίσθημα αυτό της κορύφωσης της ευχαρίστησης που νιώθει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, φαίνεται να ταλανίζει εδώ κι αιώνες τους ερευνητές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα δεν έχουν δώσει μια οριστική απάντηση στο ερώτημα γιατί οι γυναίκες έχουν οργασμό. Μια νέα μελέτη υποστηρίζει πως ο γυναικείος οργασμός κάποτε έπαιζε ρόλο στην ωορρηξία.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματα τους στο Journal of Experimental Zoology Part B Molecular και το Developmental Evolution, υποστηρίζουν ότι ο γυναικείος οργασμός μπορεί κάποτε να συμμετείχε ενεργά στην ανθρώπινη αναπαραγωγική διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγούμενες μελέτες που είχαν επίσης επιχειρήσει να αποκαλύψουν το ρόλο του γυναικείου οργασμού επικεντρώθηκαν κυρίως σε δεδομένα από τη βιολογία κι όχι στην εξελικτική προέλευση του οργασμού. Σε μια απόπειρα να καλυφθεί αυτό το κενό, οι ερευνητές εξέτασαν το πώς ο οργασμός έχει εξελιχθεί στα διάφορα είδη. Πιο συγκεκριμένα διερεύνησαν εάν ένα συγκεκριμένο στοιχείο που συνδέεται με το γυναίκειο οργασμό, η απελευθέρωση προλακτίνη και ωκυτοκίνης, συμβαίνει και στα άλλα θηλαστικά και εάν ναι τι ρόλο παίζει.

Η ερευνητική ομάδα εξηγεί πως υπάρχει μια αφθονία φυσιολογικών χαρακτηριστικών που μπορεί να εντοπιστούν κατά την εξέλιξη των θηλαστικών. Για παράδειγμα δείχνουν ότι ο εμμηνορρυσιακός κύκλος των γυναικών δε σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ σε άλλα θηλαστικά η ωορρηξία ενεργοποιείται από τα άρρενα.

Από την ανάλυση τους οι ερευνητές βρήκαν ότι η εξέλιξη της ενεργοποίησης της ωορρηξίας από τα άρρενα άτομα συνέβαινε στην αρχή, ενώ στην πορεία της εξέλιξης πρόεκυψε η αυθόρμητη ωορρηξία. Κατά συνέπεια οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο γυναικείος οργασμός ενδέχεται κάποτε να είχε άμεσο ρόλο στην αναπαραγωγή, με άλλα λόγια λειτουργούσε σαν αντανακλαστικό που ενεργοποιούσε την ωορρηξία. Υποστηρίζουν λοιπόν ότι το αντανακλαστικό αυτό εξελίχθηκε ως περιττό και πλέον δε λειτούργει παρά μόνο σαν ένα αίσθημα ευχαρίστησης κατά τη σεξουαλική πράξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές κάνουν επίσης αναφορά σε μελέτες που έχουν εξετάσει την εξέλιξη των εξωτερικών γεννητικών οργάνων στα διαφορά είδη και σημειώνουν μεταξύ άλλων τη εξέλιξη της θέσης της κλειτορίδας, του γυναίκειου σεξουαλικού οργάνου που είναι υπεύθυνο για τον οργασμό. Κάποτε ήταν τοποθετημένη μέσα στο γενετήσιο κανάλι ενώ η εξελικτική της τροποποίηση οδήγησε στη μείωση της πιθανότητας να ερεθιστεί ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα να είναι επίσης λιγότερο πιθανό να απελευθερωθούν οι ορμόνες του οργασμού, η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη.

Τα ομόλογα χαρακτηριστικά γνωρίσματα σε διαφορά είδη είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστούν καθώς μπορεί να αλλάξουν ουσιαστικά μέσα στο πλαίσιο της εξελικτικής διαδικασίας. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η ορμονική απελευθέρωση είναι βασικό χαρακτηριστικό του γυναίκειου οργασμού και ότι μπορεί να βοηθήσει στη παρακολούθηση της εξέλιξης των διαφόρων ειδών.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης