Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη στη Νότια Κορέα, η πρώιμη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας στην εφηβεία σχετίζεται με δραματικά αυξημένο κίνδυνο προσβολής από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Οι ερευνητές, μάλιστα, τονίζουν πως οι γονείς θα έπρεπε να ανησυχούν αναφορικά με το γιατί τα παιδιά έχουν σεξουαλικές επαφές σε αυτήν την ηλικία και όχι μόνο με το γεγονός ότι το κάνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Κορέα οι γονείς αποφεύγουν τη συζήτηση σχετικά με το σεξ και το περιεχόμενο της σεξουαλικής εκπαίδευσης δεν έχει αλλάξει μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν όλο και περισσότερη πρόσβαση σε σεξουαλικά ερεθίσματα μέσω του διαδικτύου σε πολύ μικρότερες ηλικίες.

Για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από μια διαδικτυακή έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τις επικίνδυνες συμπεριφορές των νέων.

Συνολικά περισσότερα από 525.000 παιδιά, μαθητές γυμνασίου και λυκείου, συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο της έρευνας μέσα στο χρονικό διάστημα από το 2007 μέχρι το 2013. Μόνο 22.400 από αυτούς που απάντησαν, το 4% δηλαδή, δήλωσαν ότι είχαν υπάρξει σεξουαλικά δραστήριοι και τα δεδομένα αυτά ήταν που συμπεριελήφθησαν στη νέα μελέτη. Οι σεξουαλικά ενεργοί έφηβοι επίσης απάντησαν στο πότε είχαν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή και οι απαντήσεις κυμαίνονταν από το δημοτικό μέχρι και την τελευταία τάξη του λυκείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου το 7% των εφήβων που είχαν υπάρξει σεξουαλικά ενεργοί είχε προσβληθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), όπως είναι η γονόρροια, η σύφιλη, τα χλαμύδια, η λοίμωξη από HIV ή κάποια άλλη λοίμωξη.

Καθώς η ηλικία της πρώτης συνουσίας μειωνόταν, τα ποσοστά των εφήβων που είχαν κάποιο ΣΜΝ αυξάνονταν, ιδιαίτερα στην περίπτωση των αγοριών. Σε σύγκριση με τους εφήβους των οποίων η πρώτη συνουσία ήταν στην τελευταία τάξη του λυκείου, για παράδειγμα, οι έφηβοι που ξεκίνησαν να είναι σεξουαλικά ενεργοί στην πρώτη τάξη του γυμνασίου είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν προσβληθεί από κάποιο ΣΜΝ.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι μαθητές που ξεκινούν πιο νωρίς τη σεξουαλική τους δραστηριότητα χωρίς να έχουν λάβει την κατάλληλη σεξουαλική εκπαίδευση, είναι πολύ πιθανότερο να κάνουν μη ασφαλές σεξ. Παράλληλα, η πρώιμη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας συνεπάγεται μια μεγαλύτερη διάρκεια σεξουαλικής δραστηριότητας, στο πλαίσιο της οποίας οι εναλλαγές των σεξουαλικών συντρόφων μπορεί να είναι περισσότερες.

Μια προηγούμενη μελέτη του 2012 είχε βρει ότι η μέση ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής στους εφήβους της Νότιας Κορέας ήταν τα 15 έτη. Σε αυτήν τη μελέτη, ωστόσο, υπήρχαν εκατοντάδες έφηβοι που δήλωσαν ότι είχαν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή στο δημοτικό ή στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις αντιστοιχούσε στην ηλικία των 9 ετών.

Για τους μαθητές που ανέφεραν ότι η πρώτη τους επαφή ήταν στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου, ο κίνδυνος προσβολής από κάποιο ΣΜΝ ήταν εννέα φορές μεγαλύτερος από αυτόν των μαθητών που είχαν την πρώτη τους επαφή στην τελευταία τάξη του λυκείου.

Το νεαρό της ηλικίας της πρώτης σεξουαλικής επαφής αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εύρημα, αλλά ταυτόχρονα εγείρει το ερώτημα του κατά πόσο οι απαντήσεις των μαθητών είναι αληθινές και ακριβείς.

Επιπρόσθετες ερωτήσεις στη συνέχεια που είχαν ως σκοπό τη συγκέντρωση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τη σεξουαλική πράξη είχαν ως σκοπό να καθορίσουν την αξιοπιστία των απαντήσεων. Στην περίπτωση που η αξιοπιστία δεν επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία αναφορικά με το εάν οι έφηβοι συναίνεσαν σε μια σεξουαλική εμπειρία σε τόσο νεαρή ηλικία.

Οι ερευνητές τονίζουν, άλλωστε, ότι μόνο το 4% των εφήβων απάντησε στις σχετικές ερωτήσεις, με αποτέλεσμα τα ευρήματα της μελέτης να αναφέρονται σε ένα μικρό ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Και οι ίδιοι μάλιστα πιστεύουν ότι οι ηλικίες πρώτης σεξουαλικής επαφής που αναφέρονται είναι ιδιαίτερα μικρές και είναι πολύ πιθανό η μελέτη να υπερεκτιμά τον αληθινό αριθμό των παιδιών που ξεκινούν πρώιμα τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις εξηγούν ότι μπορεί να πρόκειται για πολύ ώριμα παιδιά, σε κάποιες άλλες ίσως τίθεται το ζήτημα σεξουαλικής κακοποίησης, σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι πολύ δύσκολο να δοθεί με ασφάλεια μια εξήγηση.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να επισημανθεί ότι η πρώιμη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας έχει συνδεθεί με επικίνδυνες συμπεριφορές για την υγεία γενικά και όχι μόνο με τον αυξημένο κίνδυνο προσβολής από κάποιο ΣΜΝ.

Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και να έχουν στο μυαλό τους το ενδεχόμενο της πρώιμης έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας, ώστε να μπορέσουν να δράσουν εγκαίρως. Είναι απαραίτητη η συζήτηση σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη σημασία της καθυστέρησης της πρώτης επαφής μέχρι να μπορεί το άτομο να προχωρήσει στη σεξουαλική εμπειρία με υπευθυνότητα και ασφάλεια.

Πηγή: JournalofSexualMedicine

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης