Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως οι γονείς που παρακολουθούν συχνά ταινίες με επαναλαμβανόμενες σκηνές σεξ και βίας μπορεί να απευαισθητοποιηθούν και είναι πιο πιθανό να δώσουν την άδεια στα παιδιά τους να παρακολουθήσουν προγράμματα ακατάλληλου περιεχομένου.

Η ερευνητική ομάδα από την Πενσυλβανία, βρήκε επίσης ότι η απευαισθητοποίηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην ύπαρξη περισσότερων σκηνών βίας στις ταινίες που αξιολογούνται ως ακατάλληλες για παιδιά κάτω των 13.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές έδωσαν σε 1000 γονείς μια σειρά χαρακτηριστικών σκηνών από γνωστές ταινίες δράσης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν οι ταινίες 8 Μile. Die Hard, Taken 2, The Terminator.

Μετά από την πρώτη φορά που τις παρακολούθησαν, οι γονείς δήλωσαν ότι οι ταινίες αυτές θα έπρεπε να είναι κατάλληλες για άτομα 17 και άνω. Μετά όμως από την 6η και τελευταία φορά που παρακολούθησαν τις σκηνές οι γονείς μείωσαν το ηλικιακό όριο κατά τρία χρόνια ή και περισσότερο. Οι ερευνητές γνώριζαν ότι οι σκηνές αυτές θα προκαλούσαν ανησυχία στους γονείς αναφορικά με την καταλληλότητα τους για τα παιδιά. Την πρώτη φορά λοιπόν που τις παρακολούθησαν δήλωσαν ότι δε θα έπρεπε να τις παρακολουθούν άτομα κάτω των 17, πολύ κοντά δηλαδή στην αξιολόγηση με σήμανση R που υπάρχει την Αμερική και χαρακτηρίζει τις εκπομπές που θεωρούνται ακατάλληλες για ανηλίκους.

Όσο όμως περισσότερες φορές έβλεπαν τις σκηνές, τόσο περισσότερο αποδέχονταν το περιεχόμενό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα μέλη του αρμόδιου φορέα για την αξιολόγηση της καταλληλότητας των προγραμμάτων , οι οποίοι είναι επίσης γονείς, υπόκεινται στον ίδιο τύπο απευαισθητοποίησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να επιτρέπουν περισσότερες σκηνές βίας σε ταινίες που προορίζονται για τους εφήβους. Από το 1985 και μετά, άλλωστε, οι σκηνές σεξ και βίας στην κατηγορία των ταινιών που είναι κατάλληλες για άνω των 13 έχουν τριπλασιαστεί. Βρέθηκε μάλιστα, ότι στα δημοφιλή φιλμ αυτής της κατηγορίας του 2012, υπάρχουν περισσότερες σκηνές με όπλα από ότι στις ταινίες που αξιολογήθηκαν ως ακατάλληλες για ανηλίκους την ίδια χρονιά.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι τα ευρήματα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι ο πολιτισμός μας μπορεί να υπόκειται σε μια απευαισθητοποίηση αναφορικά με τη βία στις ταινίες, οι επιπτώσεις της οποίας παραμένουν άγνωστες. Μια πιθανή συνέπεια, όμως, είναι η ευρύτερη αποδοχή της οπλοχρησίας.

Πηγή : cbc


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης