Οι λοιμώξεις από ερπητοϊούς (HSV) διαρκούν για μια ζωή, καθώς από τη στιγμή που ο ιός του έρπητα προσβάλλει τον οργανισμό μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα φάση για χρόνια, πριν ενεργοποιηθεί βαθμιαία προκαλώντας υποτροπή της νόσου.

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον κύκλο του HSV. Πρόσφατα, όμως, οι επιστήμονες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας εντόπισαν σύμπλοκα πρωτεΐνης που ενεργοποιούν τόσο την αρχική λοίμωξη όσο και την υποτροπή. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που ρυθμίζουν τις πρωτεΐνες αυτές συμβάλλουν επίσης στην εμφάνιση υποτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 500 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον HSV-2, ενώ τα 2/3 του πληθυσμού έχουν προσβληθεί από τον HSV-1. Οι ιοί αυτοί προκαλούν από έλκη στη στοματική κοιλότητα και τα γεννητικά όργανα μέχρι και σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε τύφλωση. Σε βρέφη ο HSV μπορεί να προκαλέσει επίσης νευρολογικά και αναπτυξιακά προβλήματα.

Οι Βρετανοί επιστήμονες που εργάζονται στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων είχαν ήδη σε προηγουμένη μελέτη τους κατανοήσει τον ρόλο της κυτταρικής πρωτεΐνης HCF-1 στη λοίμωξη από HSV και στην υποτροπή της. Η εν λόγω πρωτεΐνη λοιπόν μαζί με άλλες συσχετιζόμενες πρωτεΐνες είχε βρεθεί ότι χρησιμοποιούνται από το γονιδίωμα του ιού, έτσι ώστε να αντιγράφεται και να εξαπλώνεται. Η προηγουμένη αυτή δουλειά τους εντόπισε τους στόχους της ανάπτυξης θεραπειών με σκοπό την καταστολή της λοίμωξης και των υποτροπών.

Στη νέα τους μελέτη συνεργάστηκαν με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Princeton και εντόπισαν νέα πρωτεϊνικά σύμπλοκα HCF-1 που παίζουν επιπρόσθετο ρόλο στην εμφάνιση της αρχικής λοίμωξης και των υποτροπών. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν σε πειραματικό μοντέλο με ποντίκια ότι θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν ξανά τον ιό που βρίσκεται σε λανθάνουσα φάση ενεργοποιώντας τα σύμπλοκα αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην παρούσα φάση οι επιστήμονες συνεχίζουν να διερευνούν τα πρωτεϊνικά σύμπλοκα που εμπλέκονται στην προαγωγή της έκφρασης των γονίδιων του HSV στη λοίμωξη καθώς και στην ενεργοποίηση του ιού από τη λανθάνουσα φάση. Η αναγνώριση των πρωτεϊνικών αυτών συμπλοκών και η κατανόηση των μηχανισμών με τους οποίους λειτουργούν μπορεί ενδεχομένως να αποκαλύψει επιπλέον στόχους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης