Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ενώ οι ομοφυλόφιλες γυναίκες έλκονται σεξουαλικά μόνο από το ίδιο φύλο, οι ετεροφυλόφιλες είναι πιο πιθανό να διεγείρονται και από τα δύο.

Οι ερευνητές ρώτησαν 345 γυναίκες σχετικά με τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις και σύγκριναν τις απαντήσεις με τα επίπεδα διέγερσης που είχαν ενώ έβλεπαν βίντεο με ελκυστικούς άνδρες και γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρήκαν ότι το 28% των ετεροφυλόφιλων γυναικών διεγείρονταν όταν έβλεπαν το φύλο της σεξουαλικής τους προτίμησης, ποσοστό που στις ομοφυλόφιλες γυναίκες ανέβαινε στο 68%.

Η μελέτη λοιπόν του πανεπιστημίου του Essex, η οποία δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καμία γυναίκα δεν είναι «εντελώς ετεροφυλόφιλη».

Η μέτρηση της διέγερσης έγινε με τη χρήση συσκευών καταγραφής των κινήσεων των οφθαλμών καθώς και με άμεσες μετρήσεις της φυσιολογικής σεξουαλικής απόκρισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες διεγείρονται και από τα δυο φύλα αλλά ποτέ δεν εξετάστηκε εάν ισχύει το ίδιο και για τις ομοφυλόφιλες.

Οι ερευνητές μάλιστα βρήκαν εξαιρετικό το γεγονός ότι οι γυναίκες που δήλωναν εξολοκλήρου ομοφυλόφιλες διεγείρονταν πολύ περισσότερο από το φύλο της σεξουαλικής τους προτίμησης. Οι σεξουαλικές τους αποκρίσεις μάλιστα βρέθηκε να είναι πολύ πιο κοντά σε αυτές των ετεροφυλόφιλων ανδρών, στους οποίους η φυσιολογική σεξουαλική απάντηση συνήθως καθρεφτίζει με ακρίβεια τη δηλωμένη σεξουαλική τους προτίμηση.

Ο επικεφαλής της μελέτης λέει ότι δεν είναι γνωστό το γιατί οι ομοφυλόφιλες γυναίκες διεγείρονται πιο συχνά από το φύλο της σεξουαλικής τους προτίμησης, αλλά πιστεύει ότι σχετίζεται με την ποσότητα της τεστοστερόνης που λαμβάνουν τα θήλεα έμβρυα κατά την ενδομήτριο ζωή τους. Είναι πιθανό, ισχυρίζεται, οι γυναίκες που έρχονται σε επαφή με τεστοστερόνη από την αρχή της ενδομήτριας ζωής τους να έχουν σεξουαλικές συμπεριφορές παρόμοιες με αυτές των ανδρών. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει ακόμα αποδειχθεί. Υπάρχουν ωστόσο μελέτες που δείχνουν παρόμοιες συμπεριφορές σε πιθήκους.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το ευρύτερο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι αν και κατά πλειοψηφία οι γυναίκες δηλώνουν ετεροφυλόφιλες σε επίπεδο διέγερσης είναι συνήθως αμφιφυλόφιλες, ομοφυλόφιλες, αλλά ποτέ εντελώς ετεροφυλόφιλες.

Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες δε δηλώνουν την αληθή σεξουαλική τους προτίμηση, αλλά απλά ότι η σεξουαλικότητα τους είναι πιο πολύπλοκη από αυτή των ανδρών. Ιδιαίτερα λοιπόν στις ετεροφυλόφιλες γυναίκες υπάρχει μια σημαντική διάσταση ανάμεσα σε αυτό που λένε οι ίδιες και σε αυτό που λένε τα σώματα τους.

Πηγή : bbc
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης