Όταν οι γυναίκες επιλέγουν το κόκκινο χρώμα στην ένδυση τους, σίγουρα προσελκύουν το ενδιαφέρον των ανδρών. Τι επίδραση έχει όμως η επιλογή αυτή στις άλλες γυναίκες; Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Rochester, το πανεπιστήμιο Truava της Σλοβακίας και τη Σλοβάκικη ακαδημία επιστημών, απαντούν ότι οι άλλες γυναίκες δε θα ανταποκριθούν το ίδιο θετικά. Στην πραγματικότητα είναι πιο πιθανό να εντείνουν την προσοχή τους στον άνδρα που τις συνοδεύει.

Πιο συγκεκριμένα, όταν οι ερευνητές έδειξαν στις γυναίκες της μελέτης φωτογραφίες με άλλες γυναίκες ντυμένες στα κόκκινα, αυτές συμπέραναν ότι οι γυναίκες της φωτογραφίας συνιστούν σεξουαλική απειλή.
Οι ερευνητές έκαναν συνολικά τρία πειράματα στα οποία έδειξαν στις συμμετέχουσες φωτογραφίες με γυναίκες ντυμένες με κόκκινα και λεύκα φορέματα και στη συνέχεια με κόκκινα και πράσινα μπλουζάκια. Όλα τα άλλα χαρακτηριστικά των φωτογραφιών ήταν ίδια εκτός από το χρώμα. Η υπόθεση τους ήταν ότι το κόκκινο χρώμα μπορεί να λειτουργήσει σαν ένδειξη σεξουαλικής δεκτικότητας το οποίο θα μπορούσε να συνοδευτεί από συμπεριφορές μείωσης του αντιπάλου και προσπάθειες προστασίας του συντρόφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρώτη πειραματική συνθήκη οι ερευνητές ρώτησαν τις συμμετέχουσες πόσο ενδιαφέρονται για το σεξ οι γυναίκες της φωτογραφίας και πόσο ελκυστικές είναι. Οι περισσότερες συμμετέχουσες απάντησαν ότι οι γυναίκες με το κόκκινο χρώμα ήταν πιο ανοιχτές σε νέες σεξουαλικές επαφές, σε σύγκριση με τις γυναίκες που φορούσαν λευκό.

Στη δεύτερη πειραματική συνθήκη οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν οι συμμετέχουσες θα προσπαθούσαν να μειώσουν τις γυναίκες με τα κόκκινα. Ρώτησαν, λοιπόν, σχετικά με το πόσο πιστές και αφοσιωμένες είναι οι γυναίκες των φωτογραφιών, καθώς και σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση. Οι συμμετέχουσες έκαναν και πάλι πιο αρνητικά σχόλια για τις γυναίκες που φορούσαν κόκκινο.

Στο τρίτο μέρος της μελέτης οι ερευνητές αντάλλαξαν το λευκό χρώμα με το πράσινο για να αποκλείσουν ενδεχόμενους συνειρμούς, σχετικά με την παρθενία και την αγνότητα. Παράλληλα, οι γυναίκες δε φορούσαν φόρεμα, αλλά πουκάμισο και οι ερευνητές ρώτησαν μόνο τις συμμετέχουσες που δήλωσαν ότι βρίσκονται σε σταθερή ρομαντική σχέση, πόσο πιθανό θα ήταν να συστήσουν το σύντροφο τους στη γυναίκα της φωτογραφίας. Οι συμμετέχουσες ήταν διστακτικές στο να αφήσουν το σύντροφο τους μόνο του με τη γυναίκα που φορούσε κόκκινο πουκάμισο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα της μελέτης στην ουσία συμφωνούν αυτά μιας προηγούμενης, του 2008, τα οποία υποστήριζαν ότι οι άνδρες αντιλαμβάνονταν το κόκκινο χρώμα πάνω σε μια γυναίκα ως ένδειξη σεξουαλικής δεκτικότητας.

Η διερεύνηση της αντίληψης του κόκκινου χρώματος από τις γυναίκες είχε πιο θετικά συμπέρασμα όταν έγινε έξω από το πλαίσιο της μελέτης με την πρωτοβουλία του ειδησεογραφικού πρακτορείου του ABC. Πολλές από τις γυναίκες που ρωτήθηκαν, απάντησαν, για παράδειγμα, ότι η επιλογή του κόκκινου χρώματος δείχνει αυτοπεποίθηση, δύναμη και υπερηφάνεια.

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το χρώμα σαν κάτι το δεδομένο. Δεν είναι όμως απλά κάτι όμορφο στο περιβάλλον που ενισχύει την αισθητική εμπειρία του ανθρώπου στον κόσμο. Μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική κατάσταση και να επιδράσει στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται κανείς τον εαυτό του και τους άλλους.

Πηγή : abcnews


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης