Τα συμπτώματα του κατωτέρου ουροποιητικού είναι αρκετά συχνά στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Τα δεδομένα, ωστόσο, των ανδρών που αναζητούν ιατρική βοήθεια είναι περιορισμένα. Μια νέα μελέτη διεξήχθη στη νοτιοανατολική Ασία με σκοπό να διερευνήσει την αξιολόγηση των ίδιων των ασθενών αναφορικά με την ενόχληση από τα συμπτώματα, την αντιμετώπισή τους και την ικανοποίηση από τη θεραπεία. Πιο συγκεκριμένα, οι αυτοαναφορές των συμμετεχόντων εστίασαν σε τέσσερα συμπτώματα: την επείγουσα ανάγκη για ούρηση, τη νυκτουρία, την αργή ροή των ουρών και τη στάγδην ακράτεια, δηλαδή το στάξιμο σταγόνων μετά την ούρηση.

Στη μελέτη συμμετείχαν ενήλικες άνδρες που επισκέφτηκαν ουρολογική κλινική εξαιτίας συμπτωμάτων από το κατώτερο ουροποιητικό. Σε όλους δόθηκε εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο σταθμισμένο και μεταφρασμένο στην τοπική διάλεκτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 93% των ασθενών ανέφερε νυκτουρία, το 76% αργή ροή, το 70% στάγδην ακράτεια και το 50% επείγουσα ανάγκη για ούρηση. Το 77% των ασθενών ανέφερε κάποια ή έντονη ενόχληση από τη νυκτουρία (οριζόμενη έως δύο τουλάχιστον ουρήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας) και το 73% από την επείγουσα ανάγκη για ούρηση και τη στάγδην ακράτεια. Μόνο το 39%-54% των ασθενών είχε λάβει προηγουμένη θεραπεία και δεν ήταν επαρκώς ικανοποιημένο από αυτή. Παράλληλα, δεν είχαν κατανοήσει την κατάστασή τους σε ικανοποιητικό βαθμό.

Μεταξύ των συμμετεχόντων που ζούσαν στο Hong Kong, η νυκτουρία ήταν το πιο συχνό κι ενοχλητικό σύμπτωμα για τους άνδρες που ζητούσαν θεραπεία του κατωτέρου ουροποιητικού. Oι κάτοικοι του Hong Kong μάλιστα σε σχέση με τους υπολοίπους συμμετέχοντες που ζούσαν σε μικρότερες πόλεις ή επαρχίες ανέφεραν περισσότερα συμπτώματα και μεγαλύτερη δυσφορία από αυτά. Ήταν, ωστόσο, λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία, ενώ παράλληλα δήλωναν και χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από προηγούμενες θεραπείες.

Τα ευρήματα αυτά ενδεχομένως να μπορούν να αξιοποιηθούν από μεγάλες κλινικές και να εστιάσουν στη σχέση ουρολόγου-ασθενή, ώστε να διασφαλιστεί η καλή κατανόηση του προβλήματος από τη μεριά του ασθενούς και η ικανοποίησή του από τη θεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης