Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η υπερκατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να συνιστά λόγο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η αδυναμία επίτευξης ή και διατήρησης μιας στύσης ικανής για συνουσία.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον δυνητικό ρόλο των αναψυκτικών και πιο συγκεκριμένα της ζάχαρης που αυτά περιέχουν στην παθογένεση της ΣΔ. Βρήκαν, μάλιστα, ότι οι άνδρες δεν περιορίζουν την ποσότητα των αναψυκτικών, πάρα τις συστάσεις των ειδικών, με αποτέλεσμα να τα καταναλώνουν πολύ συχνότερα σε σύγκριση με τις γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύγχρονη βιβλιογραφία, ωστόσο, έχει δείξει ότι τα αναψυκτικά έχουν καταστροφικές μεταβολικές συνέπειες και ότι η κατανάλωσή τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη.

Οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι η στυτική λειτουργία είναι μια πολύπλοκη νευροαγγειακή φυσιολογική διαδικασία που εξαρτάται από τη διάδραση νευρικών, αγγειακών, ορμονικών και φυσιολογικών παραγόντων, καθώς και από την ακεραιότητα των αγγείων του πέους. Η υπερκατανάλωση αναψυκτικών, λοιπόν, μπορεί, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, να διαταράξει όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στην καλή στυτική λειτουργία. Επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στη μελέτη σχολίασαν ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης μέσω των αναψυκτικών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη που έτσι κι αλλιώς μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ΣΔ.

Σε κάθε περίπτωση, ο άνδρας θα πρέπει, σύμφωνα με τους ερευνητές, να έχει στο μυαλό του ότι ένα ποτήρι αναψυκτικό περιέχει εννέα κύβους ζάχαρης. Εάν καταναλώνεται καθημερινά, τότε θα προσλαμβάνει τουλάχιστον 45 κύβους ζάχαρης μέσα σε πέντε ημέρες. Ακόμα λοιπόν και η καθημερινή κατανάλωση ενός μόνο αναψυκτικού είναι αρκετή για να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τόσο του διαβήτη όσο και της στυτικής δυσλειτουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης