Μια νέα μελέτη δείχνει πως τα ελαττώματα που παρατηρούνται στα σπερματοζωάρια του σπέρματος μπορεί να συνδέονται με διάφορα προβλήματα υγείας όπως είναι η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και οι διαταραχές του δέρματος και των αδένων.

Το πιο πιθανό είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, να μην προκαλούν τα ελαττώματα αυτά τα προβλήματα υγείας, αλλά η ποιότητα του σπέρματος να αντανακλά την εικόνα της συνολικής υγείας του άνδρα. Ίσως δηλαδή η υπογονιμότητα να είναι τελικά ένας δείκτης κακής γενικής υγείας.
Το σπέρμα είναι το υγρό που απελευθερώνεται κατά την ανδρική εκσπερμάτιση και εμπεριέχει τα σπερματοζωάρια, τα ελαττώματα των οποίων επηρεάζουν την ποιότητα του. Στα ελαττώματα αυτά περιλαμβάνεται ο μικρός αριθμός των σπερματοζωαρίων, η κακή τους κινητικότητα και η φτωχή τους ποιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων που επηρεάζουν τη γενική υγεία ενός άνδρα και καταλήγουν στο να διαταράσσουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων, όπως είναι για παράδειγμα η υπέρταση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Οι ερευνητές όμως επισημαίνουν πως σε κάποιες περιπτώσεις είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς εάν η ασθένεια προκαλεί το πρόβλημα στη γονιμότητα η εάν ευθύνονται τα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής για την αντιμετώπισή της.

Παράλληλα, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι η γενετική μπορεί επίσης να παίζει το ρόλο της. Το 10% περίπου των γονιδίων ενός ανδρικού σώματος εμπλέκονται στη διαδικασία της παραγωγής σπερματοζωαρίων. Είναι λοιπόν πιθανό κάποια από αυτά τα γονίδια να έχουν επιδράσει και στη ρύθμιση άλλων λειτουργιών.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, οι ερευνητές σύγκριναν τη γενική υγεία ανδρών που είχαν ελαττωματικά σπερματοζωάρια με τη γενική υγεία αυτών που είχαν φυσιολογικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρέθηκε ότι το 44% των ανδρών με κακή ποιότητα σπέρματος είχαν επίσης και αλλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιπρόσθετα, καθώς ο αριθμός των άλλων προβλημάτων υγείας αυξανόταν, αυξανόταν και η πιθανότητα να υπάρχουν προβλήματα στην ποιότητα του σπέρματος.

Για τους σκοπούς της μελέτης οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά αρχεία περισσότερων από 9000 ανδρών που εξετάστηκαν για υπογονιμότητα ανάμεσα στο 1994 και το 2011. Οι ηλικίες των ανδρών κυμαίνονταν κυρίως ανάμεσα στα 30 και τα 50 έτη. Το σπέρμα των συμμετεχόντων εξετάστηκε ως προς την ποσότητα του, τον αριθμό των σπερματοζωαρίων που περιείχε, καθώς και τη δραστηριότητά τους. Στους μισούς περίπου άνδρες βρέθηκε πρόβλημα υπογονιμοτητας εξαιτίας κάποιας ανωμαλίας στα σπερματοζωάρια.

Αυτό είναι ένα Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.grακόμα στοιχείο που αναδεικνύει πόσο σημαντική είναι όχι μόνο η αναπαραγωγική, αλλά και η γενική υγεία γιατί σε μεγάλο βαθμό υπάρχει αλληλοεπικάλυψη των παραγόντων που τις επηρεάζουν. Ανεξάρτητα λοιπόν από το εάν κανείς αποσκοπεί στη μακροζωία ή την τεκνοποίηση, είναι σημαντικό να φροντίζει την υγεία του συνολικά.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν πως τα ευρήματα τους μπορούν να βοηθήσουν τους ειδικούς στην κατανόηση της πολύπλοκής σχέσης που υφίσταται ανάμεσα στην παραγωγή των σπερματοζωαρίων και την ύπαρξη ιατρικών προβλημάτων.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να υιοθετήσουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής , να λαμβάνουν λιγότερα φάρμακα και να αυξήσουν την πιθανότητα μιας φυσιολογικής παραγωγής σπερματοζωαρίων. Η τροποποίηση, μάλιστα, του τρόπου ζωής έτσι ώστε να περιλαμβάνει την τακτική φυσική άσκηση και την αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών ιατρικών καταστάσεων, στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος, καθώς και στην αύξηση της πιθανότητας σύλληψης

Πηγή : nlm.nih.gov

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης