Μια νέα μελέτη που διεξήχθη στην California βρήκε ότι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες που διαγιγνώσκονται με οριακά χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα ή κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της ενδοκρινολογικής εταιρείας από τον Michael S Irwig, MD, καθηγητή ιατρικής και διευθυντή του Center for Andrology in the Division of Endocrinology στο πανεπιστήμιο George Washington.

Ο Dr Irwig είπε πως οι άνδρες που αναζητούν βοήθεια σχετικά με τα οριακά επίπεδα τεστοστερόνης, έχουν υψηλά ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων ή κατάθλιψης, ενώ παράλληλα, είναι πιο συχνά παχύσαρκοι και συνήθως κάνουν καθιστική ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι άνδρες αυτοί πολλές φορές δεν έχουν επίγνωση του καταθλιπτικού τους συναισθήματος και συχνότατα το αρνούνται. Για το λόγο αυτό συστήνει τη χρήση ενός ειδικού ψυχομετρικού εργαλείου που μπορεί να το εντοπίσει.

Στη μελέτη συμμετείχαν συγκεκριμένα άνδρες με οριακά επίπεδα τεστοστερόνης και όχι με ξεκάθαρη ανεπάρκεια. Αν υπήρχε ξεκάθαρα υπογοναδισμός, οι άνδρες θα λάμβαναν θεραπεία με τεστοστερόνη, αλλά στην περίπτωση των οριακών επιπέδων της ορμόνης, η καθοδήγηση της θεραπείας περιλαμβάνει συνήθως την αντιμετώπιση της συνυπάρχουσας νοσηρότητας, όπως είναι, για παράδειγμα, η κατάθλιψη ή η παχυσαρκία.

Υπάρχει ετερογένεια των ερευνητικών δεδομένων ως προς το εάν η πρόσληψη θεραπείας με τεστοστερόνης από τους άνδρες με υπογοναδισμό μπορεί να ανακουφίσει την κατάθλιψη. Ο Dr Irwig σημείωσε ότι οι οριακές τιμές τεστοστερόνης συνιστούν μια ασαφή γκρίζα ζώνη στο πλαίσιο της οποίας κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι να κάνει για να βοηθήσει τους άνδρες αυτούς ή σε ποιο βαθμό τα επίπεδα τεστοστερόνης τους συνδέονται με τα συμπτώματά τους. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανδρών με οριακά επίπεδα τεστοστερόνης που αναζητούν κάποια θεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Cynthia A Stuenkel, ιατρός και κλινική καθηγήτρια ιατρικής στο University of California, σχολίασε σχετικά ότι όταν ο ειδικός παρέχει συμβουλευτική σε παχύσαρκο άνδρα με χαμηλή τεστοστερόνη είναι σημαντικό να χορηγεί ένα εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο ανίχνευσης της κατάθλιψης, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 200 ενήλικες άνδρες ηλικίας 20-77 που είχαν παραπεμφθεί για τη διαχείριση των οριακών επιπέδων τεστοστερόνης, τα οποία κυμαίνονταν από 200 έως 350 ng/dL. Όλοι υποβλήθηκαν σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις της συνολικής τους τεστοστερόνης και ανιχνεύτηκε η εκδήλωση κατάθλιψης ή καταθλιπτικών συμπτωμάτων με το ειδικό εργαλείο Patient Health Questionnaire–9(PHQ-9) . Κάποιοι είχαν ήδη διαγνωστεί με κατάθλιψη ή λάμβαναν αντικαταθλιπτική αγωγή.

Το 56% των ανδρών είτε είχαν βαθμολογία στο PHQ-9 μεγαλύτερη ή ίση του 10, είτε είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, είτε λάμβαναν κάποιο αντικαταθλιπτικό. Με τη βοήθεια της βαθμολογίας με τιμή ίση ή μεγαλύτερη του 10 στο PHQ-9, εντοπίστηκαν καταθλιπτικά συμπτώματα στο 7% των ανδρών που δεν είχαν αναφέρει διαταραχές στη διάθεσή τους.

Συγκριτικά, τα ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων στο γενικό πληθυσμό (βαθμολογία PHQ μεγαλύτερη ή ίση του 10) κυμαίνεται από 15% έως 22%. Σύμφωνα με τα δεδομένα μιας μεγάλης έρευνας σχετικά με την εθνική υγεία και διατροφή που διεξήχθη μέσα στο διάστημα 2005-2006 σε ένα πληθυσμό πρωτοβάθμιας φροντίδας, ετερογενή ως προς την εθνικότητα, βρέθηκε ότι το αντίστοιχο ποσοστό στον πληθυσμό των παχύσαρκων και υπέρβαρων ενηλίκων έφτανε το 5.6%.
 
Μόνο το 18% των ανδρών στην παρούσα μελέτη είχαν φυσιολογικό βάρος ή μικρότερο από το φυσιολογικό, ενώ το 39% ήταν υπέρβαροι και το 43% παχύσαρκοι. Οι μισοί (51%) ανέφεραν ότι ασκούνταν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, το 27% ασκούνταν μία με τρεις φορές την εβδομάδα και μόνο το 22% ασκούνταν 4 ή περισσότερες φορές.

Οι άνδρες βρέθηκε επίσης να έχουν διάφορα σχετικά προβλήματα υγείας. Το 89% ανέφερε στυτική δυσλειτουργία, το 69%, χαμηλή libido, το 52%, μειωμένη ενέργεια, το 42%, διαταραχές στον ύπνο και το 27%, μειωμένη συγκέντρωση.

Ο Dr Irwig σημείωσε πως αυτοί οι ασθενείς είχαν παραπεμφθεί για τα οριακά επίπεδα της τεστοστερόνης τους και ότι τα ευρήματα ενδεχομένως να μην μπορούν να γενικευτούν σε άλλους κλινικούς πληθυσμούς. Παράλληλα τόνισε πως εάν οι ασθενείς έχουν συγχρόνως καταθλιπτικά συμπτώματα ή /και παχυσαρκία, πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα και να παραπεμφθούν στους κατάλληλους ειδικούς.

Η Dr Stuenkel σημείωσε με τη σειρά της ότι πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα χωρίς να πληρούν τα κριτήρια που θέτουν τη διάγνωση της κατάθλιψης, ενώ στην περίπτωση αυτών των ανδρών, η κατάθλιψη είναι αρκετά συχνή. Οι άνδρες αυτοί, λοιπόν, είναι σημαντικό να εξεταστούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και από τη πλευρά της σχέσης που μπορεί να έχει η χαμηλή τεστοστερόνη με την παχυσαρκία, αλλά και υπό το πρίσμα της πολύ ενδιαφέρουσας νέας διάστασης που δίνει η σχέση της οριακής τεστοστερόνης με την κατάθλιψη, όπως αναδεικνύεται από την παρούσα μελέτη.

Πρόσθεσε επίσης ότι η υψηλή συχνότητα της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες αυτούς εγείρει επίσης ανησυχία σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς σημειώνει ότι για την ίδια η στυτική δυσλειτουργία είναι ισοδύναμο της καρδιαγγειακής νόσου μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Τονίζει ότι η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, το ίδιο και η παχυσαρκία, και κατ’ επέκταση εξέφρασε ότι η βασική της ανησυχία σχετικά με αυτή την ομάδα ανδρών, είναι ότι αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά ζητήματα τα οποία προς στιγμήν δε φαίνονται.

Τέλος, η Dr Stuenkel προτείνει ότι οι επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν τον υπογοναδισμό των ανδρών, μπορούν ενδεχομένως να επωφεληθούν από τα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Αυτή η παράλληλη παρατήρηση με τη χρήση των πλούσιων δίδυμων που έχουν συγκεντρωθεί στη σχετική βιβλιογραφία, μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς να αξιολογήσουν καλύτερα τις περιπτώσεις των ανδρών με οριακά επίπεδα τεστοστερόνης. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πολλά σημεία που χρειάζεται να διαφωτιστούν.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης