Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η κατανάλωση καφέ σε ποσότητα δύο με τρεις κούπες καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ενός άνδρα να εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Ειδικότερα, μια ερευνητική ομάδα Ελλήνων και Αμερικανών ερευνητών, αφού εξέτασε τα δεδομένα περισσοτέρων από 3.700 ανδρών, βρήκε ότι η καθημερινή κατανάλωση 170-375 mg καφεΐνης σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά ΣΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 85% των ενηλίκων καταναλώνει καφεΐνη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καφεΐνη έχει οφέλη για την υγεία λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Ο καφές, ωστόσο, δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή καφεΐνης. Πλούσια σε καφεΐνη είναι επίσης ροφήματα όπως το τσάι, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά.

Το ερώτημα, ωστόσο, που μένει να απαντηθεί είναι με ποιο τρόπο θα μπορούσε η καφεΐνη να επηρεάσει τη στυτική λειτουργία. Οι ερευνητές εξηγούν ότι όταν ένας άνδρας διεγείρεται σεξουαλικά, το πέος του γεμίζει με αίμα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα μιας στύσης ικανής για συνουσία. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, η καφεΐνη να προκαλεί χαλάρωση στις αρτηρίες και στον μαλακό μυϊκό ιστό του πέους, και να βελτιώνει έτσι τη ροή του αίματος σε αυτό.

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πριν μπορέσουν οι ερευνητές να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Είναι, άλλωστε, πολλοί οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση στυτικών προβλημάτων, όπως είναι ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και το άγχος. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση τα παραπάνω προβλήματα. Σε καμία περίπτωση, τονίζουν οι ερευνητές, δεν θα έπρεπε η αύξηση της κατανάλωσης της καφεΐνης να θεωρηθεί ως πρακτική αντιμετώπισης της ΣΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο άνδρας που αντιμετωπίζει στυτικά προβλήματα πρέπει πρώτα απ’ όλα απευθυνθεί στον ιατρό του, καθώς αυτά μπορεί να οφείλονται σε ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα που συνήθως μπορεί να επιλυθεί. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ο έλεγχος του σακχάρου του αίματος, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τη στυτική λειτουργία.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης