Σε μια πρόσφατη δημοσίευση επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του York κάνουν λόγο για τον τρόπο ανάπτυξης του προστάτη αδένα. Είναι η πρώτη φορά, μάλιστα, που επιστήμονες αποκαλύπτουν το μηχανισμό ανάπτυξης του αδένα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα τους μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα σύνολο σημάτων που έφταναν στις πρωτεΐνες των βλαστοκυττάρων και έδιναν την εντολή για την εξέλιξη τους σε κύτταρα του προστατικού ιστού. Βρήκαν, επίσης, ότι στη διαδικασία εμπλέκονται 80 γονίδια, καθώς και ότι οι βασικοί παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την ενεργοποίηση και τη ρύθμιση του συστήματος είναι το ρετινοϊκό οξύ και οι ανδρικές ορμόνες. Το ρετινοικο οξυ σχηματίζεται με τη βοήθεια της βιταμίνης Α, την οποία προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής. Πλούσια σε βιταμίνη Α είναι τα καρότα, τα πράσινα λαχανικά και το συκώτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε έναν υγιή προστάτη αδένα, η ισορροπία του ρετινοϊκού οξέως και των ανδρικών ορμονών ρυθμίζεται με ακρίβεια, ενώ στην περίπτωση του προστατικού καρκίνου η ισορροπία αυτή διαταράσσεται και αυξάνονται τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών. Είναι συχνά τα νοσήματα που επηρεάζουν τα εξειδικευμένα κύτταρα του επιθηλίου του προστάτη, αλλά μέχρι στιγμής ήταν τελείως άγνωστοι οι μηχανισμοί που ρυθμίζουν την ανάπτυξη του προστατικού ιστού.

Τα 80 γονίδια και οι μηχανισμοί μεταφοράς μηνυμάτων που περιγράφονται από τους ερευνητές θέτουν νέους στόχους που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε νέες θεραπείες αντιμετώπισης των νοσημάτων του προστάτη, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Η περεταίρω ανάλυση 20.000 δειγμάτων ιστού από ασθενείς έδειξε ότι παρόμοιοι μηχανισμοί χρησιμοποιούνται σε διάφορους ανθρώπινους ιστούς.

Η ερευνητική ομάδα που είναι η πρώτη που αναγνώρισε το ρόλο του ρετινοϊκού οξέως στην ανάπτυξη των προστατικών κυττάρων, τον περασμένο χρόνο βρήκε ότι οι θεραπείες που επηρεάζουν τις χημικές αποκρίσεις του προστάτη μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση του καρκίνου. Η ίδια ομάδα ήταν η πρώτη που το 2005 αναγνώρισε τα καρκινικά βλαστοκύτταρα του προστάτη, τα οποία θεωρούνται σήμερα η θεμελιώδης αιτία του καρκίνου του προστάτη. Στην παρούσα φάση, οι ερευνητές μελετούν τις μοριακές ιδιότητες των κυττάρων αυτών, οι οποίες τους δίνουν τη δυνατότητα να εξαπλώνονται, να επιβιώνουν και να είναι ανθεκτικά στις επιθετικές θεραπείες, όπως είναι η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Μedicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης