Μια ερευνητική ομάδα από την Ιαπωνία σε ένα πειραματικό μοντέλο σε ποντίκια χρησιμοποίησε δείγμα καταψυγμένου όρχεως για την παραγωγή ζωντανού απογόνου.

Πρόκειται για μια επαναστατική εξέλιξη στο πεδίο της αναπαραγωγής, η οποία ενδέχεται να έχει μια πολύ σημαντική εφαρμογή στην περίπτωση των αγοριών που υποφέρουν από καρκίνο και αντιμετωπίζουν ζητήματα υπογονιμότητας, εξαιτίας των χημειοθεραπειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί της γονιμότητας υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα αυτά, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ευελπιστούν ότι δε θα καθυστερήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Τα δείγματα σπερματοζωαρίων μπορούν να καταψυχθούν πριν από την έναρξη της αντικαρκινικής θεραπείας για να επιτρέψουν στους νεαρούς να τεκνοποιήσουν όταν επιθυμούν, στην περίπτωση που η θεραπεία καταστρέψει τους όρχεις.

Αυτή όμως δε συνιστά εναλλακτική για τα μικρά αγόρια που δεν έχουν ακόμα φτάσει στην ηλικία της ήβης. Οι συγγραφείς της μελέτης, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των παιδιατρικών καρκίνων ανησυχεί ιδιαίτερα τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη οι επιστήμονες κατέψυξαν ένα δείγμα όρχεως από ποντικό 5 μέρες μετά τη γέννησή του. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μια σειρά τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να καταλήξουν στην έγχυση μερικώς αναπτυγμένων σπερματοζωαρίων μέσα στο ωάριο. Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή ζωντανών απογόνων ικανών να παράγον μια επόμενη γενιά υγιών ποντικών. Οι επιστήμονες, λοιπόν, τονίζουν ότι ενώ η κατάψυξη σπερματοζωαρίων δεν αποτελεί εναλλακτική για τα αγόρια που δεν έχουν μπει στην ήβη, η κατάψυξη όρχεων αποτελεί. Αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που η μέθοδος εφαρμόστηκε σε ζώα και προβλέπεται να χρειαστεί τουλάχιστον μια διετία πριν δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται με δείγματα ανθρώπινου ιστού, ο οποίος διαφέρει σημαντικά από τον ιστό του ποντικού και χρειάζεται να βρεθεί μια ειδική τεχνική, ώστε να μπορεί η μέθοδος να εφαρμοστεί. Για το λόγο αυτό, δεν είναι εύκολο να προβλέψουν με ακρίβεια το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί. Θεωρούν όμως, ότι η επιτυχία της τεχνικής αυτής θα ενθαρρύνει σημαντικά τα παιδιά που λαμβάνουν τις αντικαρκινικές θεραπείες και τις οικογένειες τους. Η κατάψυξη των σπερματοζωαρίων άλλωστε, έχει ήδη φέρει τεράστιες θετικές αλλαγές στις ζωές των μεγαλύτερων ανδρών που μπόρεσαν να τη χρησιμοποιήσουν.

Η ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων σε περιβάλλον εργαστηρίου για τους άνδρες που ως αγόρια στειρώθηκαν κατά τη διάρκεια της αντικαρκινικής θεραπείας, είναι προτιμότερη, σύμφωνα με τους ερευνητές, από την μεταμόσχευση του ιστού μέσα στους όρχεις, γιατί με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η πιθανότητα μεταφοράς καρκινικών κυττάρων που μπορεί να υπάρχουν στον καταψυγμένο ορχικό ιστό.

Είναι απαραίτητο, βεβαία, το σπερματοζωάριο που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο να ελεγχθεί αν είναι γενετικά φυσιολογικό, ώστε να παράγει υγιείς και γόνιμους απογόνους. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα αποτελέσματα από τη μελέτη στα ποντίκια είναι πολύ ενθαρρυντικά και η ελπίδα για τη σύντομη έναρξη των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους είναι πέρα για πέρα βάσιμη.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως άλλη μια μεγάλη πρόκληση είναι η παραγωγή σπερματοζωαρίων από τον καταψυγμένο ορχικό ιστό. Τα ποντίκια αρχίζουν να παράγουν σπερματοζωάρια πολύ νωρίς μετά τη γέννηση τους, ενώ στους ανθρώπους η παραγωγή καθυστέρει πάνω από δεκαετία. Χρειάζεται λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος που θα ενεργοποιήσει τον ορχικό ιστό, ώστε να παράγει σπερματοζωάρια. Αυτή τη στιγμή επικρατεί η ιδέα ότι, ενδεχομένως, η έκθεση του ιστού σε τεστοστερόνη θα λειτουργήσει.

Πηγή : bbc


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης