Σύμφωνα με τον ειδικό στον τομέα της βιοηθικής Kevin Smith, οι νεαροί άνδρες θα έπρεπε να σκεφτούν σοβαρά την κατάψυξη των σπερματοζωαρίων τους, εάν επιλέξουν να τεκνοποιήσουν αργότερα στη ζωή τους.

Επισημαίνει, μάλιστα, πως οι γυναίκες επιλέγουν ήδη αρκετά συχνά την κατάψυξη των ωαρίων τους όταν μεγαλώνουν σε ηλικία και πιστεύει ότι το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άνδρες με τα σπερματοζωάριά τους, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της βαθμιαίας μείωσης της φυσικής κατάστασης των ανθρώπων μακροπρόθεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρόσφατη δημοσίευσή του στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Medical Ethics», ο Smith αναφέρει ότι οι σύγχρονες γενετικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το σπέρμα των ηλικιωμένων ανδρών περιέχει μεγαλύτερο αριθμό μεταλλάξεων και ότι μια μειονότητα των μεταλλάξεων αυτών ενέχει κινδύνους για την υγεία των μελλοντικών απογόνων. Σε ένα σημείο της δημοσίευσης μάλιστα αναφέρει ότι, εάν συνεχιστεί η τάση των ανδρών να τεκνοποιούν σε μεγαλύτερες ηλικίες, πιθανότατα θα αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που υποφέρουν από συγγενείς διαταραχές. Επίσης, τα γονίδια θα φέρουν περισσότερες μεταλλάξεις υπεύθυνες για την εμφάνιση νοσημάτων, μειώνοντας έτσι βαθμιαία τα επίπεδα υγείας και ευεξίας του ανθρώπου. Η πατρική ηλικία, λοιπόν, είναι, σύμφωνα με το Smith, ένα ζήτημα ηθικής σημασίας.

Η εκπαίδευση και ενημέρωση των ανδρών μπορεί να ενθαρρύνει την τεκνοποίηση σε μικρότερες ηλικίες. Επίσης, είναι σημαντικό να δοθούν κίνητρα στους νέους δότες σπέρματος και στις τράπεζες σπέρματος που στηρίζονται από την πολιτεία, με σκοπό την προαγωγή της κατάψυξης σπερματοζωαρίων.

Πηγή: theguardian

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης