Οι περισσότεροι άνθρωποι να αναγνωρίζουν πως η εικόνα της σεξουαλικής πράξης όπως παρουσιάζεται στον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές εκπομπές δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα. Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό μπορούν να ελέγξουν την επίδραση της εξιδανικευμένης αυτής εικόνας στη διαμόρφωση των προσδοκιών που οι ίδιοι έχουν για τη σεξουαλική τους ζωή.

Το σίγουρο είναι πως το σεξ στον πραγματικό κόσμο δεν είναι τέλειο. Δεν χαρακτηρίζεται πάντα από αρμονικές, συγχρονισμένες κινήσεις και άσβεστο πάθος, μπορεί να δημιουργήσει περιέργους ήχους και δυσάρεστες μυρωδιές που φέρνουν τους δύο συντρόφους σε αμηχανία, ενώ παράλληλα δεν καταλήγει πάντα σε οργασμό. Ακόμα και το καλό σεξ, μάλιστα, δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσει σε οργασμό, αλλά μπορεί να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία συναισθηματικής εκπλήρωσης στο ζευγάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κλειδί λοιπόν για μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι η ουσιαστική συζήτηση των δυο συντρόφων σχετικά με τις επιθυμίες, τις ανάγκες, και τις προτιμήσεις τους. Ακόμα και εάν η σεξουαλική εμπειρία ανάμεσα στους δυο συντρόφους δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, η συζήτηση μπορεί να τη βελτιώσει σημαντικά. Πολλές φορές, ιδιαίτερα στις αρχές μιας σχέσης, μπορεί ένα ζευγάρι να λειτουργεί θαυμάσια σε όλα τα επίπεδα, αλλά στο σεξουαλικό τομέα να υπάρχει ασυμβατότητα ως προς τις ανάγκες και τις προτιμήσεις. Είναι πολύ σημαντικό ο ένας σύντροφος να γνωρίζει τι θέλει και τι δε θέλει ο άλλος. Είναι σαν ένα ζευγάρι που μαθαίνει χορό. Μπορεί να υπάρχει η ενέργεια και η διάθεση, αλλά η έλλειψη συντονισμού τους κάνει να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, γιατί ακόμα δεν έχουν μάθει να χορεύουν μαζί.

Το πρόβλημα βέβαια δεν περιορίζεται στα νέα ζευγάρια. Ακόμα και σε μακροχρόνιες σχέσεις μπορεί οι δυο σύντροφοι να λένε με ευκολία ο ένας στον άλλο τι να φορέσουν ή τι να ετοιμάσουν για δείπνο, αλλά στο ζήτημα της σεξουαλικής δραστηριότητας επιλέγουν τη σιωπή. Συνήθως αυτό συμβαίνει από φόβο μην πληγώσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο.

Υπάρχει όμως τρόπος να διατυπώσει κανείς τι θέλει και τι δε θέλει στο σεξ χωρίς να πληγώσει το εγωισμό του συντρόφου ή να τον φέρει σε δύσκολη θέση. Άλλωστε ο καθένας μιλάει για τις προσωπικές του ανάγκες και επιθυμίες και όχι για το βαθμό της ικανοποίησης που προσφέρει ο άλλος. Σε καμιά περίπτωση δηλαδή, δεν πρέπει να υπονοηθεί καμία απόδοση ευθύνης στο άλλο άτομο. Είναι καλύτερο, δηλαδή, να προτιμήσει κανείς διατυπώσεις που έχουν σαφώς το χαρακτήρα πρότασης ή προσωπικής επιθυμίας. Πριν ξεκινήσει όμως τη συζήτηση, είναι σημαντικό να γνωρίζει για ποιο θέμα θέλει να μιλήσει ακριβώς και ποιο είναι αυτό το στοιχείο της σεξουαλικής πράξης που τον εμποδίζει να λειτουργήσει όπως θα ήθελε. Είναι θέμα τεχνικής, συγχρονισμού, ατομικής υγιεινής; Στη συνέχεια μπορεί να διατυπώσει τη σχετική πρόταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα είναι πολύ σημαντικό η συζήτηση να μην είναι μονόπλευρη, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στους δυο συντρόφους να τροποποιήσουν τις προσδοκίες τους από τη σεξουαλική τους ζωή με βάση τις επιθυμίες και τις ανάγκες των ίδιων και των συντρόφων τους.

Πολλές φορές όμως, η συζήτηση δε λύνει ως εκ δια μαγείας άμεσα όλα τα προβλήματα. Το ζευγάρι πρέπει να πειραματιστεί, να μάθει ο ένας το σώμα του άλλου, να δοκιμάσουν σεξουαλικά παιχνίδια ή βοηθήματα, να ενημερωθούν σχετικά με τη φυσιολογία της σεξουαλικής λειτουργίας. Κάποιες φορές κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, όπως είναι για παράδειγμα η πρόωρη εκσπερμάτιση, μπορεί να εμποδίζει τη σεξουαλική ικανοποίηση του ζευγαριού. Κάποιες άλλες φορές μπορεί το έντονο στρες της καθημερινότητας να έχει πολύ αρνητική επίδραση στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον εκάστοτε ειδικό.

Οι θεραπευτές σεξουαλικών διαταραχών άλλωστε, υποστηρίζουν πως δυο συναισθηματικά και φυσικά υγιείς άνθρωποι που θέλουν να απολαμβάνουν μαζί ως σεξουαλικό ζευγάρι μπορούν να το επιτύχουν εάν είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν. Η συχνή, ειλικρινής κα ουσιαστική συζήτηση, η εξερεύνηση των σωμάτων τους και του τρόπου με τον οποίο απολαμβάνουν, καθώς και η αναζήτηση βοήθειας από ειδικό όποτε είναι απαραίτητο, θα συνεισφέρουν σημαντικά στη βελτίωση της σεξουαλικής εμπειρίας.

Πηγή : webmd
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης