Το 15% των ανδρών εμφανίζουν μια κατάσταση που ονομάζεται νόσος Peyronie, κατά την οποία πλάκες ινώδους ιστού αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα του πέους και προκαλούν την κάμψη του όταν αυτό είναι σε στύση. Η κάμψη αυτή μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της κάμψης. Εάν ένας άνδρας παρουσιάζει μια κάμψη 10 μοιρών, τότε πιθανότατα η επίπτωση της νόσου στη σεξουαλική του ζωή θα είναι πολύ μικρή. Από 30 μοίρες και πάνω όμως, το πρόβλημα αρχίζει να είναι σημαντικό και σε κάποιες περιπτώσεις όταν η γωνία που σχηματίζεται είναι μεγάλη, η σεξουαλική πράξη μπορεί να μην είναι εφικτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νόσος Peyronie μπορεί επίσης να κάνει τη στύση επώδυνη. Κάποιοι ειδικοί μάλιστα πιστεύουν ότι τόσο η κάμψη, όσο και ο πόνος προκαλούνται από μικροτραυματισμούς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Οι τραυματισμοί αυτοί οδηγούν σε φλεγμονή και σταδιακά στο σχηματισμό του ινώδους ιστού. Ευτυχώς, ο πόνος δε διαρκεί για πάντα. Όταν η διαδικασία της επούλωσης ολοκληρωθεί ο πόνος φεύγει.

Πολλοί άνδρες με νόσο Peyronie εμφανίζουν επίσης ένα βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Εάν κάποιος έχει νόσο Peyronie δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και ΣΔ, ούτε βέβαια εάν κάποιος έχει ΣΔ σημαίνει ότι έχει και νόσο Peyronie, αλλά είναι πολύ πιθανό, κάποιος που έχει νόσο Peyronie να αποκτήσει ΣΔ. Στην πραγματικότητα είναι πολλοί οι άνδρες με νόσο Peyronie που δυσκολεύονται να επιτύχουν, ή να διατηρήσουν μια στύση ικανή για συνουσία. Σε κάποιες περιπτώσεις τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ΣΔ μπορεί να βοηθήσουν.

Παράλληλα, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση της κάμψης του πέους, μέχρι όμως να απευθυνθούν στον ειδικό οι άνδρες με νόσο Peyronie, αισθάνονται ντροπή για την κατάσταση τους και έρχονται σε μεγάλη αμηχανία όταν πρόκειται να συζητήσουν την κατάσταση τους με τη σύντροφο τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σημαντικό ο άνδρας να εμπιστευτεί στη σύντροφο του το πώς αισθάνεται για την κατάσταση, όπως και το τι είναι αυτό που τον ευχαριστεί και τι όχι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Μπορεί επίσης να αφήσει τη σύντροφο του να του προσφέρει σεξουαλική ευχαρίστηση με μη παραδοσιακούς τρόπους, ενώ παράλληλα, ο ίδιος μπορεί να επικεντρωθεί περισσότερο στη δική της ευχαρίστηση και όχι στη δική του. Σίγουρα χρειάζεται κανείς να δοκιμάσει νέες σεξουαλικές εμπειρίες για να δει ποια είναι αυτή που του προσφέρει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί μια σεξουαλική στάση να κάνει την επαφή εφικτή ή λιγότερο επώδυνη. Είναι σημαντικό λοιπόν το ζευγάρι να πειραματίζεται με νέες στάσεις και νέες εμπειρίες.

Παράλληλα, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η σύγχρονη επιστήμη μπορεί πλέον να δώσει ικανοποιητικές λύσεις στα περισσότερα προβλήματα της σεξουαλικής υγείας. Είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες με νόσο Peyronie να συζητήσουν με τον ειδικό που εμπιστεύονται τις διαθέσιμες εναλλακτικές που είναι κατάλληλες για αυτούς.

Πηγή: webmd, andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης