Μια νέα μελέτη εφιστά την προσοχή των ιατρών στις παρενέργειες που μπορεί να έχει η λήψη αντικαταθλιπτικών από εφήβους στη σεξουαλικότητα τους.

Ακόμα και υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες μπορεί οι ειδικοί να αισθάνονται αμηχανία όταν πρόκειται να ανοίξουν συζήτηση με τους εφήβους γύρω από τη σεξουαλικότητα. Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται όταν η συγκεκριμένη συζήτηση που σχετίζεται με την επίδραση των αντικαταθλιπτικών δεν υποστηρίζεται επαρκώς από τη διεθνή βιβλιογραφία. Μέχρι στιγμής είναι λίγες οι μελέτες που διερευνούν πόσο συχνή είναι η επίδραση των αντικαταθλιπτικών στη libido, στον οργασμό και στην εκσπερμάτισης σε νέους ασθενείς.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση των εφήβων που λαμβάνουν αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs), η συχνότητα εμφάνισης σεξουαλικών παρενεργειών είναι πολύ μεγάλη και εάν οι εδικοί δε ρωτήσουν, οι έφηβοι κατά πάσα πιθανότητα δε θα μιλήσουν για αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα SSRIs περιλαμβάνονται η φλουξετίνη, η παροξετινη, η εσκιταλοπράμη, η σετραλίνη και η σιταλοπράμη.
Αυτή η ομάδα αντικαταθλιπτικών επιδρά στη σεροτονίνη, η οποία είναι εκκρίνεται φυσιολογικά από τον εγκέφαλο και λειτουργεί ως χημικός αγγελιοφόρος που ελέγχει τη διάθεση. Οι SSRIs μπλοκάρουν την επαναπαρρόφηση ή επαναπρόσληψη της σεροτονίνης διασφαλίζοντας ότι υπάρχει περισσότερη σεροτονίνη διαθέσιμη για να μεταφέρει τα μηνύματα στα κύτταρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να περιορίζονται τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Στους ενήλικες που λαμβάνουν θεραπεία με SSRIs οι σεξουαλικές παρενέργειες εμφανίζονται πολύ συχνά και είναι πιθανό η συχνότητα να είναι παρόμοια και στην περίπτωση των εφήβων. Άλλες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν την πρόσληψη βάρους, την εμφάνιση πόνου, ναυτίας, ζάλης, αϋπνίας, αναστάτωσης ή αναταραχής και κεφαλαλγιών. Παράλληλα, υπάρχει και η προειδοποίηση για τον αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφορών σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Ακριβώς επειδή ο κίνδυνος των αυτοκτονικών σκέψεων είναι μεγαλύτερος τις πρώτες 3-6 εβδομάδες της θεραπείας είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στη συζήτηση με τους εφήβους που τη λαμβάνουν.

Τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη ή άγχος, έχουν συχνά και μειωμένη libido στην οποία όμως δε δίνεται μεγάλη σημασία, καθώς τα άτομα αυτά την ίδια στιγμή δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι, να πάνε σχολείο ή να πάνε με τους φίλους τους στο εμπορικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιοι ιατροί μάλιστα διστάζουν να αναφέρουν τις σεξουαλικές παρενέργειες από φόβο μήπως οι έφηβοι αρνηθούν να πάρουν την αγωγή. Αυτό όμως είναι λάθος γιατί οι έφηβοι θα ενημερωθούν από το διαδίκτυο και είναι πολύ πιθανό να αρνηθούν τη θεραπεία έτσι κι αλλιώς ή να τη διακόψουν χωρίς να το πουν.

Συνήθως μια μικρότερη δόση ή μια διαφορετική ουσία μπορεί να ανακουφίσει από την κατάθλιψη χωρίς να επηρεαστεί η libido. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν τόσο οι ειδικοί όσο και οι γονείς να ξεκαθαρίσουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο των σεξουαλικών παρενεργειών και μπορούν να ξεκινήσουν τη συζήτηση απλά ρωτώντας τους εφήβους εάν έχουν παρατηρήσει κάποιες αλλαγές στο σώμα τους.

Οι έφηβοι άλλωστε δε γνωρίζουν ακόμα ποια είναι η φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία και προσπαθούν να καταλάβουν πως αντιλαμβάνονται οι ίδιοι την υγιή σεξουαλικότητα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό οι ειδικοί να έχουν μια ιδέα σχετικά με τη σεξουαλικότητα των εφήβων πριν την έναρξη της θεραπείας έτσι ώστε να μπορούν στη συνέχεια να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τις ενδεχόμενες αλλαγές.

Πηγή: cbc

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης