Αν και έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες σχετικά με τη σεξουαλικότητα, οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφορικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα των καρδιοπαθών είναι ανεπαρκείς. Μια νέα ανασκόπηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας παρέχει επιστημονικά τεκμηριωμένα μηνύματα για τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο.

Κάτω από τον όρο σεξουαλική δραστηριότητα περιλαμβάνεται ένας αριθμός συμπεριφορών και πρακτικών όπως είναι το φιλί, το άγγιγμα, το στοματικό σεξ, ο αυνανισμός, το κολπικό και το πρωκτικό σεξ. Η σεξουαλική δραστηριότητα και ιδιαίτερα η συνουσία είναι σημαντική πτυχή της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με τη φυσική υγεία. Συχνά θεωρείται η πιο ευχάριστη και ανταποδοτική μορφή φυσικής άσκησης που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανασκόπησης, η σεξουαλική δραστηριότητα από τη στιγμή που πρόκειται για μια φυσική δραστηριότητα μετρίας έντασης θεωρείται καλά ανεκτή από τους περισσότερους ασθενείς με καρδιακή νόσο που έχουν σταθεροποιημένη κλινική εικόνα. Ακόμα όμως και σε ασθενείς που είναι εξουθενωμένοι με επιβεβαρυμμένη κλινική εικόνα, κάποιες σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως το φιλί ή το άγγιγμα, είναι εφικτές και μπορούν να προσφέρουν ευχαρίστηση χωρίς να τίθεται ζήτημα ασφάλειας ή επιδείνωσης. Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι πολύ χαμηλός. Ακόμα χαμηλότερα ποσοστά έχουν αναφερθεί από συγκεκριμένες ομάδες που περιλαμβάνουν γυναίκες, άνδρες που κάνουν τακτικά αεροβική άσκηση και νεαρούς ενήλικες που έχουν κάποια συγγενή καρδιακή νόσο χωρίς συμπτώματα.

Τέλος, οι συγγραφείς της ανασκόπησης δίνουν έμφαση στη συμβουλευτική των καρδιοπαθών και των συντρόφων τους σχετικά με τη σεξουαλικότητα καθώς και με τη χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Η σωστή συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να επιστρέψουν στη σεξουαλική τους δραστηριότητα με τρόπο που είναι ασφαλής, χωρίς να αυξάνεται ο κίνδυνος μιας καρδιακής προσβολής. Οι ειδικοί συστήνουν στην αρχή το ζευγάρι να ξεκινά με σεξουαλικές συμπεριφορές όπως το φιλί και το άγγιγμα και στη συνέχεια να προσθέσει το στοματικό σεξ και τον αυνανισμό, μέχρι ο ιατρός που παρακολουθεί τον ασθενή να επιτρέψει το κολπικό και πρωκτικό σεξ.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης