Η γενιά του ΄90, οι νέοι του σήμερα δηλαδή, είναι η γενιά που μεγάλωσε με τα κινητά τηλέφωνα και τοδιαδίκτυο. Είναι η γενιά που μπορεί να έχει γρήγορη επικοινωνία, γρήγορο φλερτ, γρήγορο σεξ. Συμφωνά με μια πρόσφατη μελέτη όμως, οι σημερινοί εικοσάχρονοι δεν υιοθετούν ευκαιριακές σεξουαλικές συμπεριφορές στο βαθμό που αναμενόταν.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αντικρούει τη διαδεδομένη πεποίθηση που θέλει τη γενιά του ‘90 να είναι η γενιά του ευκαιριακού σεξ. Βρέθηκε μάλιστα ότι τα άτομα αυτής της γενιάς δεν είναι περισσότερο σεξουαλικά απελευθερωμένα από αυτά της προηγούμενης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έρευνες σημειώνουν μια μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας της γενιάς του ΄90 που δε σχετίζεται ούτε με τη περίοδο στην οποία ζουν, ενώ επηρεάζεται ελάχιστα από της αλλαγή της νόρμας στη σεξουαλικής συμπεριφορά. Βρήκαν λοιπόν ότι η γενιά αυτή συγκεκριμένα, είναι απλά διαφορετική. Ο αρχικός σκοπός των ερευνητών ήταν να ξεκαθαρίσουν εάν η αλλαγή στη σεξουαλική συμπεριφορά της γενιάς του ΄90 ήταν αποτέλεσμα ηλικία ή γενιάς. Παρατήρησαν επίσης παράγοντες όπως το φύλο, τη φυλή, την εκπαίδευση τη θρησκεία και την περιοχή διαμονής ως ενδεικτικούς για τις διαφορέςπου παρατηρήθηκαν μεταξύ ομάδων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα που γεννήθηκαν στις αρχές του ‘90 ήταν πιο πιθανό να μην αναφέρουν την ύπαρξη σεξουαλικών συντρόφων μετά τα 18 σε σύγκριση με αυτούς που γεννηθήκαν στα τέλη του ΄60.

Το 15% των ατόμων 20-24 ετών, δεν είχαν σεξουαλικούς συντρόφους μέχρι τα 18, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα άτομα της γενιάς του 60 ήταν 6%. Η μελέτη μάλιστα αποκάλυψε ότι η μονή άλλη γενιά με τόσο υψηλά ποσοστά σεξουαλικής αδρανείας ήταν η γενιά του ΄20.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρεθήκαν επίσης και στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των επιμέρους ομάδων, για παράδειγμα, ο γυναίκες ήταν πιο πιθανό να είναι σεξουαλικά αδρανείς σε σύγκριση με τους άνδρες , οι λευκοί σε σύγκριση με τους μαύρους, αυτοί που πήγαν στο κολλέγιο σε σύγκριση με αυτούς που δεν πήγαν και τέλος αυτή που έμεναν σε ανατολικές περιοχές σε σύγκριση με αυτού που έμεναν δυτικά.

Σεσύγκριση με τους αμερικανούς που γεννηθήκαν το 1980, τα άτομα που γεννήθηκαν το 90 ήταν πολύ πιο πιθανό να είναι σεξουαλικάαδρανείς στην ηλικία των 20. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ταάτομα που γεννηθήκαν το 90 μεγάλωσαν με πιο αργούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, πολλοί λιγότεροι έχουν άδεια οδήγησης ή εργάζονται με αμοιβή σε σύγκριση με τη γενιά του 80. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να εξηγηθούν από την προαγωγή της σεξουαλικής εκπαίδευσης, της ενημέρωσης σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τη διαθεσιμότητα του διαδικτυακού πορνό εξαιτίας της τεχνολογικής ανάπτυξης, καθώς και από μια διαφορά μεταξύ των γενεών ως προς στον ορισμό του τι είναι και τι δεν είναι σεξουαλική δραστηριότητα.

Ενώ οι πεποιθήσεις σχετικά με το προγαμιαίο σεξ έχουν χαλαρώσει με το πέρασμα των ετών, η ενίσχυση της ατομικότητας επέτρεψε στανέα άτομα να έχουν πιο χαλαρές πεποιθήσεις αναφορικά με τη σεξουαλική πράξη, άλλα να μην αισθάνονται την πίεση να προχωρήσουν σε αυτή.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης