Ερευνητές από τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ, ανέλυσαν τα δεδομένα μιας έρευνας που διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο, τα οποία περιλάμβαναν τη σεξουαλική έλξη και συμπεριφορά, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ηλικιακή ομάδα, το μορφωτικό επίπεδο και την εθνικότητα, με σκοπό την αναγνώριση των μοτίβων και των αλλαγών της σεξουαλικότητας στο πέρασμα του χρόνου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις 9.175 ανδρών και γυναικών ηλικίας 18-44 που συμμετείχαν στην έρευνα το διάστημα ανάμεσα στο 2011 και το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έλξη μόνο από το αντίθετο φύλο ήταν πιο συχνή στην περίπτωση των ανδρών όπου έφτανε το 92%, ενώ στην περίπτωση των γυναικών έφτανε το 81%.

Σε σχέση με την ετεροφυλόφιλη συμπεριφορά, το 95% των γυναικών και το 94% των ανδρών δήλωσαν ότι είχαν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους την εμπειρία μιας οποιαδήποτε σεξουαλικής επαφής με το άλλο φύλο, το 94% των γυναικών και το 92% των ανδρών ανέφεραν ότι είχαν την εμπειρία της κολπικής συνουσίας, το 86% των γυναικών και το 87% των ανδρών δήλωσαν ότι είχαν κάνει στοματικό σεξ και το 36% των γυναικών και το 42% των ανδρών δήλωσαν ότι είχαν κάνει τουλάχιστον μια φορά πρωκτικό σεξ.

Όταν οι ερευνητές χώρισαν τα αποτελέσματα με βάση τις δυο ηλικιακές ομάδες 18-24 και 25-44, βρήκαν ότι η εμπειρία των διαφορετικών σεξουαλικών πρακτικών αύξανε όσο αυξάνει η ηλικία των ατόμων. Στην ηλικιακή ομάδα 25-44, το κολπικό σεξ αναφέρθηκε από το 99% των γυναικών και το 97% των ανδρών, το στοματικό σεξ από το 89% των γυναικών και το 91% των ανδρών και το πρωκτικό σεξ από το 39% των γυναικών και το 47% των ανδρών. Στην μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα, ωστόσο, ήταν λιγότερο πιθανό να αναφερθούν σεξουαλικές επαφές μεταξύ του ίδιου φύλου, σε σύγκριση με την ηλικιακή ομάδα 18-24.
Στη νεότερη ομάδα, επίσης, τα άτομα ήταν λιγότερο πιθανό να δηλώσουν έλξη μόνο προς το αντίθετο φύλο(76% των γυναικών και 87% των ανδρών) σε σχέση με τα άτομα της μεγαλύτερης (82% των γυναικών και 93% των ανδρών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γενικές γραμμές, το 92% των γυναικών και το 95% των ανδρών δήλωσαν ετεροφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό ενώ μόνο το 1% των γυναικών και το 2% των ανδρών δήλωσαν ομοφυλόφιλο και το 6% των γυναικών και 2% των ανδρών αμφιφυλόφιλο. Επίσης το 1% των ανδρών και των γυναικών δήλωσαν ότι δε γνωρίζουν το σεξουαλικό προσανατολισμό τους ή ότι δε θα ήθελαν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με αυτόν για τους σκοπούς της μελέτης.

Η επιπλέον ανάλυση αποκάλυψε παράγοντες που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την εθνικότητα. Στους 22-44 που είχαν τουλάχιστον ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 92% ανέφερε ότι είχαν κάνει στοματικό σεξ. Από τα άτομα που δεν είχαν τελειώσει το λύκειο, μόνο το 73% των γυναικών και το 80% των ανδρών δήλωσαν ότι είχαν κάνει στοματικό σεξ τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
Παράλληλα, το στοματικό σεξ αναφέρθηκε από το 91% των λευκών ανδρών που δεν είχαν λατινική καταγωγή και το 91% των μαύρων ανδρών που δεν είχαν λατινική καταγωγή , ενώ στους άνδρες λατινικής καταγωγής το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 79%.

Οι γυναίκες 22-24 που δεν είχαν ολοκληρώσει το λύκειο ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν κάνει πρωκτικό σεξ σε σύγκριση με τις γυναίκες των άλλων μορφωτικών επιπέδων.

Περισσότεροι άνδρες (9%) ανέφεραν σεξουαλική επαφή με το ίδιο φύλο εάν δεν είχαν ποτέ παντρευτεί ή συγκατοικήσει με άνδρα. Δε βρέθηκε κάτι παρόμοιο στις γυναίκες, ενώ παράλληλα, το μορφωτικό επίπεδο δε βρέθηκε να επηρεάζει τις ομόφυλες σεξουαλικές επαφές όπως συνέβαινε με τις ετερόφυλες.

Οι γυναίκες λατινικής καταγωγής, ωστόσο, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν ομόφυλες σεξουαλικές επαφές(11%) σε σύγκριση με τις λευκές ή τις μαύρες γυναίκες μη λατινικής καταγωγής(20% και 19% αντίστοιχα). Οι γυναίκες λατινικής καταγωγής, επίσης, ήταν πιο πιθανό να μην απαντήσουν σχετικά με το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, σε σύγκριση με τις γυναίκες μη λατινικής καταγωγής. Κάτι τέτοιο δε βρέθηκε στην περίπτωση των ανδρών.

Ο αμφιφυλόφιλος σεξουαλικός προσανατολισμός δηλώθηκε πιο συχνά από γυναίκες που ήταν παντρεμένες στο παρελθόν (9%), από γυναίκες που συζούσαν(6%), από άνδρες που δεν είχαν παντρευτεί ούτε συζούσαν(5%).

Μεταξύ των ατόμων ομοφυλόφιλου ή αμφιφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού, η επαφή με το αντίθετο φύλο αναφέρθηκε από το 90% των γυναικών και από το 68% των ανδρών, αλλά η ομόφυλη σεξουαλική επαφή ήταν χαμηλότερη για τις γυναίκες (84%) σε σύγκριση με τους άνδρες(87%). Το 16% των γυναικών και το 11% των ανδρών στις ομάδες μη ετεροφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού δεν είχε ποτέ σεξουαλική επαφή.

Οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν σεξουαλική επαφή με το ίδιο φύλο(13%) σε σύγκριση με τις γυναίκες που δήλωναν ομοφυλόφιλες(8%). Οι γυναίκες ήταν σχεδόν 3 φορές πιο πιθανό να αναφέρουν σεξουαλικές σχέσεις με το ίδιο φύλο(17%), σε σύγκριση με τους άνδρες(6%).

Μια υπο-ανάλυση των δεδομένων σχετικά με το πρωκτικό σεξ έδειξε ότι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι έλκονταν κυρίως από το άλλο φύλο ήταν πιο πιθανό να κάνουν πρωκτικό σεξ με άνδρες (60%), σε σύγκριση με τις γυναίκες που δήλωσαν ότι έλκονταν μόνο από το άλλο φύλο(32%). Επίσης, οι ομοφυλόφιλες και ετεροφυλόφιλες γυναίκες ήταν πιο πιθανό να έχουν κάνει πρωκτικό σεξ με άνδρα(44%) σε σύγκριση με τις ετεροφυλόφιλες(35%).

Οι συγγραφείς ανέφεραν στη συζήτησή τους ότι τα νέα δεδομένα σε σύγκριση με αυτά του χρονικού διαστήματος 2006-2010, δείχνουν ότι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν σεξουαλικές επαφές με το ίδιο φύλο, ενώ περισσότεροι άνδρες και γυναίκες δηλώνουν πλέον αμφιφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό.

Πηγή: medpagetoday
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης