Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, έπειτα από καρδιακή προσβολή πολλοί νέοι βιώνουν σεξουαλικές δυσκολίες και μάλιστα οι γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες. Παράλληλα, αυτοί που δεν μιλούν στον ιατρό τους σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα στις πρώτες εβδομάδες μετά την καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να καθυστερήσουν την επανέναρξή της.

Σε γενικές γραμμές, εκτιμάται ότι ένας αξιοσημείωτος αριθμός νεότερων ανδρών και γυναικών θα βιώσει σεξουαλικά προβλήματα έπειτα από καρδιακή προσβολή, αλλά πολύ λίγοι είναι αυτοί που τα συζητούν με τον ιατρό τους. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη που υπάρχει οι επαγγελματίες υγείας να ενημερώνουν τους ασθενείς για την πιθανή επίδραση της καρδιακής προσβολής στη σεξουαλική τους ζωή και για το τι μπορούν να κάνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς η καρδιακή προσβολή επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα στα νέα άτομα. Ο αριθμός των μελετών που εξετάζουν την επίδρασή της στη σεξουαλική δραστηριότητα είναι μικρός και μάλιστα ιδιαίτερα στην περίπτωση των νέων ατόμων που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή τα σχετικά δεδομένα είναι ακόμα πιο περιορισμένα, αν και εκτιμάται ότι το 20% των ασθενών που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή είναι άτομα κάτω των 55.

Για τους σκοπούς της μελέτης, η ερευνητική ομάδα από το Σικάγο ανέλυσε τα δεδομένα 2.800 ατόμων που επιβίωσαν από καρδιακή προσβολή στις ΗΠΑ και την Ισπανία. Οι ηλικίες κυμαίνονταν από 18 έως 55, οι μισοί συμμετέχοντες ήταν πάνω από 49 και τα 2/3 ήταν γυναίκες.

Από τα άτομα που ήταν σεξουαλικά ενεργά πριν από την καρδιακή προσβολή, το 64% των ανδρών και το 55% των γυναικών άρχισαν και πάλι να έχουν σεξουαλικές επαφές ύστερα από έναν μήνα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν σεξουαλικά προβλήματα κατά τον πρώτο χρόνο της αξιολόγησης, με τις γυναίκες να συναντούν τα περισσότερα προβλήματα. Έναν χρόνο μετά, δύο από τις πέντε γυναίκες ανέφεραν απουσία ενδιαφέροντος, ενώ το 22% αντιμετώπιζε προβλήματα με τη λίπανση του κόλπου. Πάνω από το 20% των ανδρών είχε στυτικές δυσκολίες και σχεδόν ένας στους πέντε ανέφερε έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο «JAMA Cardiology».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ευρέως γνωστό ότι τόσο σωματικοί όσο και ψυχολογικοί λόγοι συμβάλλουν στη μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος και της ικανότητας του ατόμου να προχωρήσει σε σεξουαλική επαφή. Σίγουρα όμως υπάρχει και ο φόβος του ασθενούς να έχει σεξουαλική επαφή μετά την καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο, σύμφωνα με την αμερικανική καρδιολογική εταιρεία, η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ασφαλής από τη στιγμή που το καρδιαγγειακό νόσημα έχει σταθεροποιηθεί. Η μελέτη βρήκε ότι έπειτα από έναν χρόνο το 94% των ανδρών και το 91% των γυναικών που ήταν σεξουαλικά ενεργοί πριν από την καρδιακή προσβολή είχαν και πάλι σεξουαλική δραστηριότητα. Επίσης, βρέθηκε ότι οι ασθενείς με διαβήτη και υψηλοτέρα επίπεδα στρες ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν σεξουαλικά προβλήματα σε σχέση με τους άλλους ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. Τέλος, οι έρευνες παρατήρησαν ότι οι ασθενείς μετά την καρδιακή προσβολή ήταν περισσότερο πιθανό να καθυστερήσουν την ανάκτηση της σεξουαλικής τους δραστηριότητας, εάν δεν είχαν μιλήσει στους ιατρούς σχετικά με αυτή.

Οι επαγγελματίες υγείας συχνά δεν συζητούν τη σεξουαλική δραστηριότητα ούτε με τους ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ούτε με τους συντρόφους τους. Ταυτόχρονα, τόσο οι ασθενείς όσο και οι σύντροφοί τους συχνά ντρέπονται να ρωτήσουν σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα μετά την καρδιακή προσβολή. Είναι απαραίτητο οι επαγγελματίες υγείας να αναγνωρίζουν τον φόβο και την ανησυχία πολλών ασθενών, ιδιαίτερα των γυναικών, και να προχωρούν σε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις. Οι ασθενείς και οι σύντροφοι, από την άλλη, είναι καλό να γνωρίζουν ότι η ανησυχία τους σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα έπειτα από καρδιακή προσβολή είναι πολύ συχνή και δεν θα έπρεπε η ντροπή ή οι αναστολές να τους εμποδίζουν από το να συζητήσουν το πρόβλημά τους με τον ιατρό τους.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης