Η ανακάλυψη της πενικιλίνης έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη μείωση των κρουσμάτων σύφιλης σε όλο τον κόσμο, με εξαίρεση την Αφρική. Μια ερευνητική ομάδα από το ινστιτούτο τροπικής ιατρικής του Antwerp παρουσίασε τα διαφορετικά ποσοστά μείωσης της σύφιλης σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα το ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων στις ΗΠΑ δημοσίευσε την τελευταία εικόνα των κρουσμάτων σύφιλης στην Ευρώπη.

Με εξαίρεση τα νησιά του Σολομώντα, την Παπαούα και τη Νέα Γουινέα, οι 12 χώρες στις οποίες το 5% ή και παραπάνω των εγκύων γυναικών έχουν σύφιλη, βρίσκονται όλες στην υποσαχάριο Αφρική. Στην κορυφή της λίστας είναι η Λιβερία(11.8%), το Μαλάουι(10.1%) και η Σομαλία(8.7%). Οι ερευνητές εξέτασαν τους λόγους κι επικεντρώθηκαν στην κατανόηση του τρόπου εξάπλωσης της σύφιλης κατά τη διάρκεια των χρόνων. Στη δημοσίευσή τους οι συγγραφείς της μελέτης περιγράφουν το ιστορικό της επιδημίας της σύφιλης και τη δραματική μείωσή της μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν η πενικιλίνη έγινε ευρέως διαθέσιμη. Δυστυχώς, η υποσαχάριος Αφρική έχει ακόμα πολλά νέα κρούσματα. Πιο συγκεκριμένα, το 6% των εγκύων γυναικών στη νότια Αφρική έχουν σύφιλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τακτικούς ελέγχους εγκύων γυναικών με αφετηρία το 1918. Τα δεδομένα αυτά είναι πιο αντιπροσωπευτικά της εξάπλωσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) σε σεξουαλικά ενεργούς πληθυσμούς, σε σύγκριση με αυτά που εστιάζουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Στις περισσότερες χώρες που μελετήθηκαν, τα ποσοστά σύφιλης ήταν μικρότερα του 1% μετά τη χρήση της πενικιλίνης. Στη νότια και ανατολική Αφρική, όμως, το ποσοστό παραμένει στο 6%, ακόμα και 50 χρόνια μετά την ανακάλυψη του αντιβιοτικού.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι την περίοδο 1990-1999, τα ποσοστά του AIDS και το 2008 της σύφιλης μειώθηκαν δραματικά σε κάποιες χώρες, στις οποίες ήταν ακόμη υψηλά. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη συστηματική προσέγγιση διαχείρισης των ΣΜΝ και στις αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά. Παρά την πτώση των κρουσμάτων της σύφιλης στην Αφρική, ο αριθμός των εγκύων με σύφιλη ήταν σημαντικά υψηλότερος στις της χώρες υποσαχάριου Αφρικής.

Με εξαίρεση τη γεωγραφική τοποθεσία δε βρέθηκαν άλλες συσχετίσεις με την αυξημένη συχνότητα της σύφιλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές βρήκαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των κρουσμάτων σύφιλης, των ιών του έρπητα και του HIV. Με άλλα λόγια, τα ποσοστά σύφιλης και έρπητα προέβλεπαν σε ποιες χώρες η επιδημία του HIV θα ήταν σοβαρή.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης των τριών αυτών ΣΜΝ στη νότια Αφρική είναι σημαντικό να καθαριστούν οι παράγοντες κινδύνου που ενθαρρύνουν την εξάπλωσή τους σε κάποιες χώρες και όχι σε άλλες. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η πιο λογική εξήγηση είναι τα πυκνά σεξουαλικά δίκτυα που παρατηρούνται σε κάποιες περιοχές.

Τα νέα δεδομένα από το ευρωπαϊκό κέντρο έλεγχου και πρόληψης νοσημάτων δείχνουν ότι η σύφιλη αυξάνεται σε περιοχές της Ευρώπης, για παράδειγμα στο Βέλγιο, κυρίως σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Το Βέλγιο ανέφερε 1238 κρούσματα το 2014, 1030 το 2013 και 778 το 2012. Είναι σημαντικό όμως να διευκρινιστεί ότι το Βέλγιο αναφέρει 1238 περιπτώσεις σε ένα πληθυσμό 11.2 εκατομμυρίων, τη στιγμή που κάποιες χώρες της νότιας Αφρικής έχουν 5 κρούσματα σύφιλης για κάθε 100 κατοίκους.

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ευρώπη οι ερευνητές τονίζουν ότι η σημασία του ασφαλούς σεξ θα πρέπει να αποτελεί βασικό μήνυμα της προαγωγής της υγείας.

Πηγή : Medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης