Ως πρωινές στύσεις χαρακτηρίζονται οι αυθόρμητες στύσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του ύπνου ή κατά τη στιγμή της αφύπνισης. Ο επιστημονικός ορός είναι νυχτερινή διόγκωση του πέους Nocturnal Penile Tumescence (NPT )το οποίο και καταδεικνύει ότι αν και αναφέρονται ως πρωινές οι αυθόρμητες στύσεις συμβαίνουν κατά κύριο λόγο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ειδικοί μάλιστα εξηγούν ότι η νυχτερινή διόγκωση του πέους μπορεί να λάβει χώρα 3-5 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και να έχει διάρκεια από 25 έως 35 λεπτά κάθε φορά.

Η εμφάνιση αυτών των αυθόρμητων στύσεων είναι πολύ σημαντική γιατί σημαίνει πως ο στυτικός μηχανισμός λειτουργεί καλά. Πολύ συχνά μάλιστα η παρουσία τους βοηθά στη διαφοροδιάγνωση μεταξύ ψυχογενούς και μη ψυχογενούς στυτικής δυσλειτουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από εξελεγκτικής άποψης δεν είναι ξεκάθαρος ο σκοπός και ο μηχανισμός των πρωινών στύσεων. Δεν πρόκειται πάντως για ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο σε σεξουαλικά ώριμους άνδρες. Έχει επίσης παρατηρηθεί σε παιδιά ακόμα και σε έμβρυα. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι οι πρωινές στύσεις είναι συχνές και σε άλλα θηλαστικά.

Μια από τις υποθέσεις των επιστημόνων είναι ότι οι νοραδρενεργικοί νευρωνες οι οποίοι αναστέλλουν κατά τη διάρκεια της ημέρας τη στυτική λειτουργία σταματούν να έχουν ανασταλτική λειτουργία εξαιτίας της χαλάρωσης που επιφέρει ο REM ύπνος, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η επίδραση της τεστοστερόνης στα γεννητικά όργανα.

Η τεστοστερόνη έχει πολλές δράσεις στον ανδρικό οργανισμό, κάποιες εκ των οποίων είναι η ενίσχυση της οστικής και μυϊκής μάζας, καθώς και της σεξουαλικής ορμής. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης πέφτουν με την αύξηση της ηλικίας και κατά συνέπεια μειώνεται και ο αριθμός και η συχνότητα των αυθόρμητων στύσεων, το οποίο όμως δε γίνεται αντιληπτό από τους άνδρες, παρά μόνο μετά τα 55.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των πρωινών στύσεων παίζει επισης η ουροδόχος κύστη η οποία είναι πολύ κοντά στο πέος. Καθως λοιπόν όλα τα νευρά που ελέγχουν την ικανότητα του άνδρα να έχει μια αντανακλαστική στύση βρίσκονται στα ιερά νευρά του νωτιαίου μυελού, μια γεμάτη ουροδόχος κύστη τα διεγείρει.

H παρουσία της νυχτερινής διόγκωσης του πέους μπορεί να επιβεβαιωθεί με τη χρήση μιας συσκευής, η οποία περιλαμβάνει έναν ελαστικό δακτύλιο που τοποθετείται στο πέος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η συσκευή ανιχνεύει αλλαγές στο πάχος του πέους και μεταφέρει τις πληροφορίες σε έναν υπολογιστή για περαιτέρω ανάλυση. Εάν ένας άνδρας με ΣΔ έχει νυχτερινή διόγκωση πέους τότε θεωρείται ότι η αιτιολογία της ΣΔ είναι ψυχογενής, όπως για παράδειγμα το άγχος επίδοσης.

Σε κάθε περίπτωση εάν ένας άνδρας ανησυχεί σχετικά με την μη παρουσία πρωινών στύσεων, καλό είναι να απευθυνθεί στον ειδικό που εμπιστεύεται, γιατί μόνο έτσι θα τεθεί η σωστή διάγνωση και θα χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή:
andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης