Μια νέα, μικρή μελέτη αποκαλύπτει ότι η θέαση των πρώτων εικόνων του αγέννητου παιδιού τους με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος βοηθά στην ανάπτυξη δεσμού ανάμεσα στον μέλλοντα πατέρα και το αγέννητο παιδί.

Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 22 άνδρες που περίμεναν να γίνουν πατέρες, 23-41 ετών, μετά τη θέαση των εικόνων του αγέννητου παιδιού τους με τη βοήθεια ενός υπερηχογραφήματος ρουτίνας που έγινε κάπου ανάμεσα στις 16 και τις 20 εβδομάδες κύησης. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες θα γίνονταν πατέρες για πρώτη φορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το υπερηχογράφημα βοήθησε τους άνδρες να κατανοήσουν πραγματικά ότι θα έκαναν ένα παιδί και τους επιβεβαίωσε ότι η κύηση προχωρούσε χωρίς προβλήματα. Παράλληλα, η θέαση του υπερηχογραφήματος τους παρακίνησε να σκεφτούν εκ βαθέων τον πατρικό τους ρόλο.

Για παράδειγμα, κάποιος από τους συμμετέχοντες δήλωσε ότι από τη στιγμή που είδε ότι θα γεννηθεί η μικρή του κόρη, άρχισε να κάνει σχέδια για τη φροντίδα, την ανατροφή και το μέλλον της, ακόμα και για το πώς θα τη συνοδεύσει κάποτε στην εκκλησία. Ένας άλλος κινητοποιήθηκε από το υπερηχογράφημα, ώστε να βρει δουλειά για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού του, οι οποίες τώρα μπαίνουν σε προτεραιότητα.

Επίσης, βρέθηκε ότι η ενθάρρυνση από άλλους πατέρες συνέβαλε σημαντικά στην απόφαση πολλών ανδρών να είναι παρόντες κατά τη διεξαγωγή του υπερηχογραφήματος. Η αντίδραση των μελλοντικών πατέρων κυμαινόταν από μία σιωπηλή, χαρούμενη αναστάτωση μέχρι και τον έκδηλο ενθουσιασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και όλοι οι συμμετέχοντες ένιωσαν πως οι γυναίκες τους έλαβαν την αναμενόμενη φροντίδα, οι μισοί περίπου αισθάνθηκαν ότι οι επαγγελματίες υγείας τούς παραγκώνιζαν ή αδιαφορούσαν για αυτούς και δήλωσαν ότι επιθυμούσαν περισσότερες εξηγήσεις, καθώς και την ευκαιρία να διατυπώσουν τις απορίες τους κατά τη διάρκεια του ραντεβού.

Ακριβώς επειδή υπάρχει μεγάλος όγκος ερευνητικών ευρημάτων που υποστηρίζει το όφελος της μητέρας και του παιδιού όταν ο πατέρας εμπλέκεται ενεργά και υποστηρικτικά κατά τη διάρκεια της κύησης, οι επαγγελματίες υγείας είναι σημαντικό να καλωσορίζουν τους μελλοντικούς πατέρες στο σύστημα φροντίδας και υγείας μητέρας – παιδιού.

Πηγή : nlm.nih.gov

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης