Οι γυναίκες που θεωρούν ότι οι σύντροφοί τους αναζητούν τη τελειότητα στο σεξ, έχουν πολύ υψηλά επίπεδα άγχους επίδοσης και βιώνουν λιγότερη ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Πρόκειται για τα ευρήματα μιας νέας μελέτης από το πανεπιστήμιο του Kent.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης μια πιθανή εξήγησή είναι ότι η πίεση που τους προκαλεί η πεποίθηση πως ο σύντροφος αναζητά την τέλεια σεξουαλική παρτενέρ, προκαλεί αρνητικά συναισθήματα καταρχάς απέναντι στο ίδιο, τα οποία τελικά έχουν αρνητική επίπτωση στη σεξουαλική λειτουργία.
Για την κατανόηση του πώς η σεξουαλική τελειοθηρία επηρεάζει τη σεξουαλική εμπειρία των γυναικών, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που συγκέντρωσαν από 366 γυναίκες 17-69 ετών. Εξέτασαν σε ποιό βαθμό η τελειοθηρία προερχόταν από το ίδιο το άτομο-δηλαδή από τις προσδοκίες που είχαν οι ίδιες οι γυναίκες από τους εαυτούς τους, ή από τους συντρόφους τους-δηλαδή από τις προσδοκίες που εκείνοι είχαν αναφέρει ή που οι γυναίκες θεωρούσαν πως έχουν βασιζόμενες σε πολιτισμικές νόρμες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υψηλές προσδοκίες δεν είχαν απαραίτητα αρνητική επίπτωση όταν προέρχονταν από τις ίδιες τις γυναίκες. Βρέθηκε μάλιστα πως συνδέονται με αυξημένη σεξουαλική επιθυμία, διέγερση και κολπική λίπανση καθώς και με μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.

Αντιθέτως, οι γυναίκες που επικεντρωθήκαν σε σεξουαλικά ιδανικά επιβαλλόμενα από την κοινωνία είχαν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, ακριβώς όπως και οι γυναίκες που νόμιζαν ότι οι σύντροφοι τους αναζητούν τη σεξουαλική τελειότητα.

Το άγχος σεξουαλικής επίδοσης ήταν υψηλό στις γυναίκες που είχαν υψηλές προσδοκίες από τους συντρόφους τους, αλλά ακόμα υψηλότερο όταν οι γυναίκες νόμιζαν ότι οι σύντροφοι τους περίμεναν από αυτές την τελειότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια δεύτερη φάση της μελέτης οι ερευνητές ρωτήσαν 164 από τις συμμετέχουσες τις ιδίες ερωτήσεις σε ένα χρονικό διάστημα μεταξύ ενός και τριών μηνών μετά την αρχική φάση της μελέτης.
Μακροπρόθεσμα λοιπόν βρέθηκε ότι η σεξουαλική τελειοθηρία των συντρόφων συνδέεται με αυξημένο άγχος σεξουαλικής επίδοσης των γυναικών, καθώς και με μείωση της αυτοεκτίμησης και τη σεξουαλικής διέγερσης.

Ο βασικός περιορισμός της μελέτης είναι ο μικρός αριθμός των γυναικών που έλαβαν μέρος στη δεύτερη φάση με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων αναφορικά με το πώς η σεξουαλική δυναμική του ζευγαριού μπορεί να αλλάξει σε βάθος χρόνου.

Επιπρόσθετα το 1/3 των συμμετεχουσών στην πρώτη φάση δεν είχε σεξουαλικό σύντροφο και απάντησε στις ερωτήσεις σύμφωνα με αναμνήσεις προηγουμένων σεξουαλικών σχέσεων.

Πρόκειται ωστόσο για πολύ σημαντικά ευρήματα καθώς είναι ενδεικτικά των σεξουαλικών μύθων και παρεξηγήσεων που τροφοδοτούν την ανασφάλεια των ατόμων. Βρέθηκε μάλιστα πως η πίεση που προκύπτει από τις πολιτισμικές νόρμες σχετικά με τη σεξουαλικότητα επηρεάζει περισσότερο τις νέες γυναίκες . Στην ηλικία των 30 και των 40 οι γυναίκες συνήθως ξέρουν τι αναζητούν από τη σεξουαλική πράξη και δε διστάζουν να το πουν στο σύντροφό τους. Οι πιο νέες γυναίκες όμως δεν είναι σίγουρες για τις επιθυμίες τους και δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να αρθρώσουν ένα αίτημα στο σεξουαλικό τους σύντροφο. Σε πολλές περιπτώσεις εάν οι γυναίκες αυτές συζητούσαν με το σύντροφό τους, είναι πολύ πιθανό να μάθαιναν ότι στην πραγματικότητα δεν αναζητά τη τελειότητα.

Η σεξουαλική επικοινωνία του ζευγαριού είναι το κλειδί για τη σεξουαλική ευχαρίστηση και αυτό είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό τόσο από τις γυναίκες όσο και από τους άνδρες.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης