Η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) συμβαίνει όταν ένας άνδρας φθάνει στην εκσπερμάτιση πιο γρήγορα από το επιθυμητό, συνήθως μέσα στο πρώτο λεπτό από τη διείσδυση. Οι άνδρες με ΠΕ δεν μπορούν να ελέγξουν την κορύφωσή τους και συχνά νιώθουν δυσφορία γι’ αυτό. Η ΠΕ επηρεάζει ταυτόχρονα και τη σεξουαλική ικανοποίηση της συντρόφου.
Κάποιες φορές δυο φάρμακα, η δαποξετίνη και η τραμαδόλη, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ΠΕ. Όπου είναι διαθέσιμα τα φάρμακα αυτά μπορούν να συνταγογραφηθούν και να χορηγηθούν πάντα υπό την επίβλεψη ιατρού.
Η δαποξετίνη είναι ένας επιλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης της σεροτονίνης ταχείας δράσης που αρχικά αναπτύχθηκε ως αντικαταθλιπτικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτική θεραπεία της ΠΕ και σε γενικές γραμμές πρέπει να λαμβανεται 1-3 ώρες πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Συχνές παρενέργειες της δαποξετίνης είναι η ναυτία, η ζάλη και η κεφαλαλγία.
Ενώ η δαποξετίνη είναι διαθέσιμη σε πολλά μέρη του κόσμου δεν έχει εγκριθεί η κυκλοφορία της στις ΗΠΑ. Τον Ιούνιο του 2015 Ιταλοί επιστήμονες ανέφεραν ότι ο συνδυασμός της δαποξετίνης με τη συμπεριφορική θεραπεία θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικός από την χορήγηση μόνο δαποξετίνης.
Η τραμαδόλη συνήθως συνταγογραφείται ως αναλγητικό αλλά κάποιοι ιατροί τη χορηγούν χωρίς να υπάρχει επίσημη ένδειξη για την αντιμετώπιση της ΠΕ. Ενώ οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η τραμαδόλη είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ΠΕ κάποιοι επιστήμονες ανησυχούν για τις ενδεχόμενες παρενέργειες, όπως είναι η στυτική δυσλειτουργία, η ναυτία, ο έμετος, η δυσκοιλιότητα, η κεφαλαλγία, ο κνησμός και η υπνηλία. Οι ειδικοί επίσης ανησυχούν για το ενδεχόμενο ανάπτυξης εθισμού στη τραμάδολη, καθώς και για την πιθανότητα εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων.
Τον Ιανουάριο του 2015 ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσαν μια μελέτη στην οποία αναλύονταν τα αποτελέσματα 8 κλινικών δοκιμών που εξέταζαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της τραμαδόλης. Οι μελέτες διέφεραν μεταξύ τους ως προς την ποιότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα ερωτήματα αναφορικά με το ποια είναι η ασφαλέστερη και η πιο αποτελεσματική δόση της τραμαδόλης, καθώς και με το ποια τα μακροχρόνια αποτελέσματά της.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ. Φλιάτουρας, Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης