Όλο και πιο συχνά πλέον γίνεται κατάχρηση των ανδρογόνων αναβολικών στεροειδών καθώς και άλλων ουσιών που ενισχύουν τη σεξουαλική επίδοση με σκοπό την αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης καθώς και τη βελτίωση της φυσικής εμφάνισης.

Πολλά από τα ανδρογόνα αναβολικά στεροειδή καθώς και κάποια από τα φάρμακα που ενισχύουν τη σεξουαλική επίδοση χορηγούνται ενέσιμα, αυξάνοντας έτσι τον κινδυνο μετάδοσης λοιμώξεων όπως είναι η λοίμωξη από τον HIV τον ιό του AIDS, από το ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) ή της ηπατίτιδας C (HCV), καθώς και αλλού τύπου λοιμώξεων που επηρεάζουν το δέρμα και τους μαλακούς ιστούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον σε μια πρόσφατη ανασκόπηση βρέθηκε ότι οι χρηστές ανδρογόνων αναβολικών στεροειδών ήταν πιο πιθανό να συμμετέχουν σε σεξουαλικές συμπεριφορές υψηλού κίνδυνου σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Η ανασκόπηση διερεύνησε αναλυτικά τα βιβλιογραφικά δεδομένα σχετικά με τους χρηστές ανδρογόνων αναβολικών στεροειδών από το 1984 μέχρι και τον Απρίλιο του 2015 με σκοπό να εντοπίσει τα ποσοστά των λοιμώξεων, της ενέσιμης χορήγησης των αναβολικών στεροειδών καθώς και των σεξουαλικών συμπεριφορών των χρηστών.

Τα αποτέλεσμα της ανασκόπησης εντόπισαν 10 μελέτες στις οποίες διερευνήθηκαν τα ποσοστά λοίμωξης από HIV, 6 που εξέτασαν τη συχνότητα προσβολής από HBV , άλλες 6 που εξέτασαν τη συχνότητα προσβολής από HCV; 20 μελέτες που ανέλυσαν τους κινδύνους της ενέσιμης χορήγησης και 7 που διερεύνησαν τις επικίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές. Όλες οι λοιμώξεις από HIV, HBV, HCV,καθώς και άλλες λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων βρέθηκε να σχετίζονται με τη χρήση ανδρογόνων αναβολικών στεροειδών. Πιο συγκεκριμένα, οι λοιμώξεις από HIV βρέθηκε να είναι πιο συχνές στους ομοφυλόφιλους χρηστές.

Παράλληλα, ενώ οι χρηστές ανδρογόνων αναβολικών στεροειδών βρέθηκε ότι υιοθετούν επικίνδυνες πρακτικές ενέσιμης χορήγησης των ουσιών, το κάνουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σύγκριση με τους χρηστές ενδοφλέβιων ουσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελος ένα πολύ σημαντικό εύρημα της ανασκόπησης είναι ότι οι χρηστές αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Τόσο οι κλινικοί όσο και οι αρμόδιοι των πολιτικών υγείας θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα παραπάνω ευρήματα στην ανάπτυξη ή την ενίσχυση στρατηγικών με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης των μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης