Το ερώτημα του για πόσο και που ζουν τα σπερματοζωάρια μετά την εκσπερμάτιση απασχολεί τόσο τα άτομα που επιθυμούν να συλλάβουν όσο και αυτά που επιθυμούν να αποφύγουν μια μη προγραμματισμένη κύηση. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα σπερματοζωάρια μπορεί να μείνουν ζωντανά μέσα στο σώμα για τρεις έως και 5 ημέρες με την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε ζεστό και προστατευμένο περιβάλλον όπως είναι αυτό της μήτρας ή του τράχηλου. Ισχύει όμως το ίδιο και με τη στοματική κοιλότητα; Το σχετικό ερώτημα έχει έρθει έντονα στο προσκήνιο μετά την κυκλοφορία ενός βίντεο στο διαδίκτυο, στο οποίο μια φοιτήτρια ιατρικής έδειξε πως σπερματοζωάρια ήταν ζωντανά μέσα στη στοματική της κοιλότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες ιστορίες συχνά κυκλοφορούν ως αστικοί μύθοι χωρίς τίποτα να επιβεβαιώνεται.

Οι ειδικοί ανταποκρίθηκαν στα ερωτήματα και παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των σπερματοζωαρίων μετά την εκσπερμάτιση. Τόνισαν ότι τα περισσότερα σπερματοζωάρια θα πεθάνουν γρήγορα εάν βρεθούν σε περιβάλλον μη ευνοϊκό για τη ζωή. Για παράδειγμα έξω από το σώμα μπορούν να αντέξουν μόνο για 15-30 λεπτά. Όσο για τη στοματική κοιλότητα, οι ιδιότητες της φαίνεται να είναι αρκετά ευνοϊκές για την επιβίωση των σπερματοζωαρίων. Πιο συγκεκριμένα η θερμοκρασία του στόματος είναι υψηλότερη από αυτή του εξωτερικού περιβάλλοντος ενώ παράλληλα η στοματική κοιλότητα καλύπτεται από βλεννογόνο με σχισμές και εσοχές, περιβάλλον κατάλληλο για την παραμονή των κυττάρων. Θεωρητικά λοιπόν είναι 100% λογικό για ένα σπερματοζωάριο που βρέθηκε στη στοματική κοιλότητα μετά από στοματικό σεξ να παραμείνει ζωντανό μέχρι και την επόμενη ημέρα, ή ακόμα και για δυο ημέρες μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γενικές γραμμές λοιπόν μπορεί ο αριθμός των ζωντανών σπερματοζωαρίων μετά την εκσπερμάτιση να μειώνεται, αλλά τα άτομα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα σπερματοζωάρια μπορεί να παραμείνουν ζωντανά σε διάφορες περιοχές του σώματος της συντρόφου όπου οι συνθήκες ευνοούν την επιβίωση τους.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης