Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ανδρών (το 30% σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες) και για το οποίο έχουν δοθεί κατά καιρούς διάφοροι ορισμοί. H πρόωρη εκσπερμάτιση διακρίνεται σε διά βίου και επίκτητη. Η διά βίου, που είναι και η πιο συχνή, ορίζεται ως «ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία, η οποία χαρακτηρίζεται από εκσπερμάτιση που διεξάγεται πάντα ή σχεδόν πάντα πριν ή εντός ενός λεπτού μετά την κολπική διείσδυση και συνοδεύεται από αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης σε όλες ή σχεδόν σε όλες τις κολπικές διεισδύσεις, καθώς και από αρνητικά προσωπικά συναισθήματα, όπως δυσφορία, ενόχληση, εκνευρισμός και/ή αποφυγή σεξουαλικής εγγύτητας».

Σύμφωνα με άλλον πρόσφατο ορισμό, είναι η μόνιμη ή υποτροπιάζουσα εκσπερμάτιση πριν ή λίγο μετά την είσοδο στον κόλπο και σίγουρα νωρίτερα από την επιθυμία του ατόμου. Είναι μια διαταραχή η οποία προκαλεί stress στον άνδρα και μπορεί να είναι αιτία σημαντικών αναταράξεων στις σχέσεις με τη σύντροφο. Ο ιατρός θα πρέπει κατά τη διάγνωση να λαμβάνει πάντα υπ’ όψιν του διάφορους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον χρόνο της εκσπερμάτισης, όπως είναι το νεαρό της ηλικίας, μια καινούργια σύντροφος ή και η συχνότητα της σεξουαλικής πράξης. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μερικές φορές άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία είναι πιθανόν να παρουσιάσουν και πρόωρη εκσπερμάτιση, διότι βιάζονται να ολοκληρώσουν πριν να χάσουν τη στύση τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο άνδρας που παρουσιάζει πρόωρη εκσπερμάτιση εμφανίζει τα παρακάτω:

– Σύντομο χρονικό μεσοδιάστημα ανάμεσα στην κολπική διείσδυση και στην εκσπερμάτιση -με την επιστημονική ονομασία «Λανθάνων Χρόνος Ενδοκολπικής Εκσπερμάτισης» (Intravaginal Ejaculatory Latency Time/ IELT). Κάποιοι άνδρες φτάνουν στην εκσπερμάτιση ακόμη και κατά τη διάρκεια της φάσης των προκαταρκτικών, δηλαδή πριν από τη διείσδυση ή την πρώτη κολπική επαφή Περίπου το 49% των ανδρών με ΠΕ αναφέρει ότι φτάνει στην εκσπερμάτιση πριν από τη διείσδυση, τουλάχιστον περιστασιακά.

– Απουσία αντίληψης ελέγχου της εκσπερμάτισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Αρνητικά συναισθήματα, όπως εκνευρισμός, ανησυχία ή αποφυγή εγγύτητας με τη σύντροφο.

Τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης μπορεί να είναι είτε οργανικά (προστατίτιδες, ουρηθρίτιδες, βραχύς χαλινός, νευρολογικές παθήσεις, χρήση ουσιών) είτε ψυχογενή. Επίσης, πρέπει να διακρίνουμε τους πάσχοντες σε αυτούς που παρουσιάζουν το πρόβλημα από την αρχή της σεξουαλικής τους ζωής και σε αυτούς που το εμφανίζουν αργότερα, έπειτα από ένα διάστημα φυσιολογικών σεξουαλικών σχέσεων. Μια άλλη αναγκαία διάκριση είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν σε όλες τις σεξουαλικές πράξεις αυτό το χαρακτηριστικό και σε εκείνους που το παρουσιάζουν κατά καιρούς.

Σύμφωνα με τον ορισμό του DSM-IV, η ΠΕ είναι η πιο συνήθης σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες < 60 ετών (εμφανίζεται σε 1 στους 5 άνδρες). Ο επιπολασμός (συχνότητα) της ΠΕ είναι υψηλότερος από τον επιπολασμό της στυτικής δυσλειτουργίας. Σημαντικό ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού σε όλο τον κόσμο παραπονιέται για ΠΕ. Περίπου το 20-30% αυτών αναφέρει το πρόβλημα, αλλά μόνο 9% απευθύνονται στον ειδικό για βοήθεια. Αμιγώς ελληνική μελέτη δεν υπάρχει αλλά κάνοντας τις αναγωγές περίπου 800.000 έως 900.000 Έλληνες πρέπει να πάσχουν από αυτό. Η Πρόωρη Εκσπερμάτιση (ΠΕ) παλιά θεωρούνταν ως ένα αμιγώς ψυχολογικό πρόβλημα και για δεκαετίες αντιμετωπιζόταν με συμπεριφορικές και γνωσιακές θεραπείες από σεξολόγους θεραπευτές.
Σήμερα, στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ΠΕ έχουν προστεθεί συνταγογραφούμενα φάρμακα και σκευάσματα τοπικής εφαρμογής. Η ΠΕ -τόσο η διά βίου όσο και η επίκτητη- αποτελεί μία διαταραχή νευροβιολογικής αιτιολογίας που μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Εάν η ΠΕ οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση (π.χ. σε αδιάγνωστη χρόνια προστατίτιδα), η θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης θα έχει θετική επίδραση ασφαλώς και στην ΠΕ. Ακόμη και για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της διά βίου ΠΕ, υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός. Όπως και να ‘χει, η επίσκεψη στον ουρολόγο ανδρολόγο είναι απαραίτητη για μία σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές τόσο τοπικής εφαρμογής (τοπικά αναισθητικά) όσο και συστηματικής εφαρμογής. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε μικρές δόσεις αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε μικρές δόσεις και σε καθημερινή χρήση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρόσφατα, όμως, κυκλοφόρησε μια ουσία ειδική, η νταποξετίνη, σε μορφή χαπιού για την πρόωρη εκσπερμάτιση, η οποία λαμβάνεται 1-3 ώρες πριν από τη σεξουαλική επαφή και επιβραδύνει σημαντικά τον χρόνο της εκσπερμάτισης. Επίσης, συχνά γίνεται και συνδυασμός με ενδοπεϊκά χορηγούμενα σκευάσματα. Όσον αφορά στις ψυχολογικές θεραπείες υπάρχουν γνωσιακές θεραπείες και θεραπείες συμπεριφοράς με διάφορες τεχνικές όπως η «SQUEEZE TECHNIQUE» και «SEMAN’S MANEUVER» καθώς και άλλες μορφές σεξοθεραπείας οι οποίες χρειάζονται αρκετά μεγάλο διάστημα θεραπείας για να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Πηγή:
andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης