Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των ουσιών αυτών που συχνά αποκαλούνται φυσικά αφροδισιακά.

Αν και κάποιες συγκεκριμένες τροφές, όπως είναι η σοκολάτα, τα πικάντικα τρόφιμα και το εκχύλισμα ενός φοινικοειδούς που είναι γνωστό με το όνομα Σερενόα η πριονωτή, θεωρείται από πολλούς ότι επηρεάζουν τη libido, η έρευνα έχει δείξει ότι σε μεγάλο βαθμό είναι αναποτελεσματικές στο να προκαλέσουν σεξουαλική απόκριση στους άνδρες. Τα προκαταρκτικά ευρήματα είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξα αναφορικά με τη βελτίωση της libido στις γυναίκες, αλλά σε κάθε περίπτωση η περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ ο πειραματισμός με τις διάφορες τροφές προκειμένου να εξακριβώσει κάποιος αν έχουν αφροδισιακή δράση δεν είναι επικίνδυνος, οι ειδικοί τονίζουν ότι κάποια από τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν εκχυλίσματα από φυτά ή έντομα μπορεί να είναι τοξικά. Για παράδειγμα, η ισπανική μύγα «Spanish fly» είναι ένα δημοφιλές αφροδισιακό που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους νεφρούς και γαστρεντερική αιμορραγία.

Κάποια προϊόντα τα οποία πωλούνται ως φυσικά αφροδισιακά έχει βρεθεί επίσης ότι περιέχουν συστατικά συνταγογραφούμενων φαρμάκων -όπως είναι η σιλδεναφίλη, το ενεργό συστατικό του διάσημου φαρμάκου για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, του Viagra- τα οποία δεν αναγράφονται στην ετικέτα. Πρόκειται για συστατικά που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνα, όπως για παράδειγμα εάν το άτομο έχει κάποια συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή λαμβάνει κάποια συγκεκριμένα φάρμακα.

Εάν κάποιος ζητεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για να ενισχύσει τη σεξουαλική του επιθυμία, θα πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό που εμπιστεύεται. Υπάρχουν στρατηγικές ενίσχυσης της σεξουαλικής υγείας, όπως είναι η επικοινωνία με τον σύντροφο, η βελτίωση του τρόπου ζωής και η αντιμετώπιση υποκείμενων ιατρικών προβλημάτων. Εάν οι σεξουαλικές ανησυχίες είναι έντονες κι επηρεάζουν τη σχέση, το άτομο είναι καλό να απευθυνθεί σε έναν εξειδικευμένο σύμβουλο ή θεραπευτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης