Η κάθε γυναίκα που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία θα πρέπει να συζητήσει με τον ιατρό της τις ανησυχίες της σχετικά με τη χημειοθεραπεία και τη σεξουαλική δραστηριότητα. Σε γενικές γραμμές μια γυναίκα μπορεί να είναι σεξουαλικά δραστήρια κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας εφόσον το επιθυμεί.
Πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την απόφαση μιας γυναίκας να κάνει σεξ ενώ υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία. Κάποιοι από αυτούς είναι:

-Ο τύπος του καρκίνου: Εάν εντοπίζεται στο γεννητικό σύστημα η σεξουαλική δραστηριότητα απαιτεί προσοχή. Μετά από μια θεραπεία που επηρεάζει το γεννητικό σύστημα ο ιατρός μπορεί να συστήσει σεξουαλική αποχή μέχρι η γυναικά να αναρρώσει από αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Ο τύπος της χημειοθεραπείας: Κάποιοι τύποι χημειοθεραπείας μπορεί να επιφέρουν αλλαγές στα τοιχώματα του κόλπου και να αυξήσουν την πιθανότητα τραυματισμού του. Επίσης, τα βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο περιβάλλον του κόλπου μπορεί να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αν η χημειοθεραπεία μειώνει τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία καταπολεμούν τα μικρόβια, ο οργανισμός δε θα είναι πλέον προστατευμένος από τα βακτήρια αυτά. Ο ιατρός λοιπόν μπορεί να συστήσει σεξουαλική αποχή μέχρι τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων να αυξηθούν και πάλι. Ταυτόχρονα, εάν η χημειοθεραπεία επιφέρει μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων η συνουσία μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Εάν μάλιστα η μείωση είναι μεγάλη, η αιμορραγία μπορεί να είναι πολύ σοβαρή.

-Η πιθανότητα εγκυμοσύνης: Η εγκυμοσύνη αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, είτε τη λαμβάνει ο άνδρας είτε η γυναικά, εξαιτίας των πιθανών επιπτώσεων στην ανάπτυξη του μωρού. Εάν η σύλληψη είναι δυνατή, ο ιατρός μπορεί να συστήσει μια αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης.
-Η διάθεση: Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας η κόπωση καθώς και άλλες σεξουαλικές παρενέργειες όπως είναι οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να μειώσουν το σεξουαλικό ενδιαφέρον. Εάν μια γυναίκα δεν έχει διάθεση για σεξ είναι καλό να θυμάται πως σε μια σχέση οικειότητας δεν υπάρχει μόνο η συνουσία. Μπορεί να βρει άλλους τρόπους να εκφράσει τρυφερότητα και αγάπη, όπως είναι το φιλί, το χάδι, καθώς και διάφορες κοινές δραστηριότητες με το σύντροφό της.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης